Nejrychlejší sériové auto světa jede 533 kilometrů v hodině. SSC Tuatara porazila známější konkurenty

SSC Tuatara

SSC Tuatara Zdroj: SSC

SSC Tuatara
SSC Tuatara
SSC Tuatara
SSC Tuatara
SSC Tuatara
13
Fotogalerie

V minulých dnech se objevily zprávy, že americká SSC Tuatara je novým nejrychlejším sériově vyráběným autem světa. O titul nejrychlejšího hypersportu se přitom na dálku přetahovalo Bugatti s Koenigseggem. Nyní už máme jasno. Hyperauto americké automobilky SSC North America se skutečně stalo nejrychlejším sériově vyráběným vozem planety. Prvenství, spojených s rychlostí, má hned několik.

Začněme tím nejdůležitějším, tedy tím oficiálním rekordem, pro který se používá průměrná rychlost ze dvou jízd v opačném směru. V tomto případě se Tuatara, kterou řídil závodník Oliver Webb, do Guinnessovy knihy rekordů zapíše (tedy snad, o slavné knize rekordů oficiální tisková zpráva mlčí) s údajem 508,73 kilometrů za hodinu.

V první jízdě americký hypersport dosáhl rychlosti 484,53 kilometry za hodinu, v té druhé dokonce 532,93 kilometry za hodinu.  A to podle jejího šoféra, závodníka Olivera Webba, Tuatara zvládla ještě víc nebýt bočního větru, ani v téhle rychlosti jí údajně nedocházel dech. 

Pro srovnání, dosud rekord patřil Koenigseggu Agera RS s 447,19 kilometry za hodinu. Vylepšení je tedy neuvěřitelně výrazné. Tuatara navíc jako první sériové auto překonala hranici 500 kilometrů za hodinu. 

Celý článek a fotogalerii najdete na webu auto.cz >>>