OBRAZEM: Aukce roku nabídne vozy Paula McCartneyho nebo Roda Stewarta

Lamborghini Miura Roda Stewarta

Lamborghini Miura Roda Stewarta Zdroj: RM Sotheby's

Lamborghini 400 GT. Vyrobeno pouhých 247 kusů, s řízením na pravé straně ještě mnohem méně.
Lamborghini 400 GT. Tento konkrétní vůz měl navíc slavného prvního majitele - Paula McCartneyho.
Lamborghini 400 GT
Lamborghini 400 GT. Na více než  50 let věku má tento kus velmi malý nájezd (i když tachometr ukazuje v mílích)
Pomyslným králem dražby může být tento Aston Martin DB4GT a odhadní cenou až 3,4 milionu liber, který si zahrál v britské komedii Falešná ruka zákona. Za jeho volant usedal Peter Sellers, českému publiku známý hlavně jako inspektor Clouseau z filmové série Růžový panter.
21
Fotogalerie

Jeden z vrcholů evropské aukční sezóny historických vozidel se blíží. V příštím týdnu proběhne v Londýně aukce společnosti RM Sotheby's, na níž bude nového majitele hledat 96 automobilů v odhadované hodnotě 33 milionů liber (947 milionů korun).

Jako každý rok aukce láká zájemce i na několik vozů se slavnou historií. Na prodej je například Lamborghini 400 GT z roku 1967, jehož prvním majitelem byl podle řady dokumentů světoznámý člen skupiny Beatles Paul McCartney. Odhadní cena dosahuje 25 až 300 tisíc liber.

V nabídce jsou také hned dvě Lamborghini, které v minulosti řídil neméně slavný Brit, zpěvák Rod Stewart. Model Miura, ve kterém Stewart jezdil pět let, může podle RM Sotheby's dosáhnout ceny až 1,4 milionu liber. Na prodej je i novější Lamborghini Gallardo Spyder.

Slavným vozem je i rikša, která si v roce 1982 zahrála v bondovce Chobotnička v hlavní roli s Rogerem Moorem. Ten se sice za řidítka tohoto stroje nedostal, skrz indické město Udajpur jej ale v tomto „tuk tuku“ pronásledovali jeho nepřátelé.