Veterán Ferrari znovu překonal aukční rekord, model 250 GTO se vydražil za více než miliardu

Ferrari 250 GTO

Ferrari 250 GTO Zdroj: RM Sothebys

Ferrari 250 GTO
Ferrari 250 GTO
Ferrari 250 GTO
Ferrari 250 GTO
Ferrari 250 GTO
8
Fotogalerie

Legendární Ferrari 250 GTO znovu potvrdilo svou pozici nejžádanějšího a nejdražšího sportovního vozu vůbec. O víkendu se červené kupé stalo nejdražším automobilem, které se kdy prodalo v rámci aukce. Společnost RM Sotheby’s ho vydražila za 48,4 milionu dolarů (1,073 miliardy korun). 

Nového majitele aukční síň neuvedla, s vozem se však rozloučil Greg Whitten, automobilový nadšenec a jeden z prvních zaměstnanců Microsoftu. Vůz s výrobním číslem 3413 koupil před osmnácti lety. Dříve přitom vlastnil také další Ferrari 250 GT, kterých se mezi lety 1962 a 1964 vyrobilo jen 36 kusů. Ve sbírce má přitom Whitten také další supersporty od Ferrari.

O víkendu prodaný vůz je jedním z pouhých čtyř kusů, které pro Ferrari upravila modenská karosárna Scaglietti. Díky modifikacím byl vůz nižší, dosahoval lepší aerodynamiky, měl širší kola a níže uložený dvanáctiválcový třílitrový motor. Také proto právě s tímto konkrétním vozem sklízel úspěchy americký závodník Phil Hill, například v ve slavnému závodu Targa Florio.

I přesto, že o víkendu padl aukční rekord, neznamená to, že by na čele pomyslného žebříčku došlo k významné změně. Do té doby totiž dražbám vládl čtyři roky starý prodej o rok mladšího Ferrari 250 GTO. Tento model drží i absolutní rekord, kdy se jeden z vozů prodal v rámci soukromého prodeje za částku 70 milionů dolarů (1,55 miliardy korun).