Premiéry z Goodwoodu: McLaren představil nový kabriolet, Renault vsadil na nostalgii

McLaren 570S Spider

McLaren 570S Spider Zdroj: profimedia.cz

McLaren 570S
McLaren 570S
McLaren 570S
McLaren 570S
McLaren 570S
11
Fotogalerie

Na festivalu rychlosti v britském Goodwoodu se každoročně sjíždějí automobilky vyrábějící převážně sportovní vozy. Letošním tahákem byl debut nového McLarenu. S novinkou přišla i automobilka Renault.

Klíčovým produktem značky McLaren je nejprodávanější model 570S, který je k dostání v různých více či méně sportovních verzích. Na festivalu v Goodwoodu přišla automobilka s jeho novou modifikací, kterou nazvala 570S Spider.

Spider je na rozdíl od původní verze kabriolet, charakter supersportu mu zůstal. Poháněný je silným turbomotorem V8 s objemem 3,8 litru, který dodává autu 562 koňských sil.

Britské automobilce McLaren se daří, v minulém roce vydělala o 70 procent více než v roce 2015. Můžou za to rostoucí prodeje, které meziročně raketově vystoupaly téměř na dvojnásobek.

Na festivalu ale byly k vidění i méně exotické značky. Automobilky, které vyrábí luxusní vozy vyšší třídy, přišly s netypicky sportovními auty. Jaguar ukázal model XE SV, který je podle slov vedení firmy nejvíce sportovně laděný Jaguar všech dob. Tomu odpovídá i jeho agresivní vzhled.

Sportovní vůz představil i Renault. Francouzská automobilka navázala na historickou řadu sportovních zadokolek Alpine. Renault hraje na city pamětníků i obdivovatelů auta, které se objevovalo i v závodech rally.

Inspirace původní verzí Alpine A110 z roku 1962 je při pohledu na design francouzské novinky více než zjevná. Nová Alpina je rychlejší, 1,8 litrový motor o výkonu 256 koní však v Goodwoodu svou silou nevynikl.

Konstruktéři ale zdůrazňují jinou přednost - váhu. Celé auto váží jen něco málo přes tunu. Značka doufá, že i díky tomu bude konkurovat Porsche Cayman, které je téměř o 400 kilogramů těžší.

Kromě novinek různých značek nabízí každoročně festival rychlosti přehlídku elitních závodních speciálů. K vidění byly monoposty Formule 1, havárie vozu Nascar nebo různé automobilové klenoty a rarity. Historické Ferrari 250 GTO vytáhl na tamější závodní trať i bubeník kapely Pink Floyd Nick Mason.

Video: Podívejte se nejrychlejší kolo Goodwoodu v podání Nicka Heidfelda