Škoda Auto hlásí díky Kodiaqu výrazně vyšší zisky. Čistý výdělek mateřského Volkswagenu ale klesl

Ilustrační snímek (Škoda Kodiaq)

Ilustrační snímek (Škoda Kodiaq) Zdroj: ČTK

Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq
16
Fotogalerie

Automobilka Škoda Auto zvýšila za první tři čtvrtletí provozní zisk o 28,3 procenta na 1,2 miliardy eur, tedy v přepočtu 30,8 miliardy korun. Její mateřské společnosti Volkswagen Group ale ve třetím čtvrtletí meziročně klesl čistý zisk o více než polovinu na 1,14 miliardy eur (zhruba 29 miliard korun). Hospodářské výsledky podniku zasáhly náklady souvisejí s řešením emisního skandálu.

Nový model Kodiaq se setkal s velmi pozitivním přijetím na trhu a významně se podílel na zvýšení prodeje. Škoda od ledna do konce září meziročně zvýšila prodej na 700 tisíc ze 606 tisíc vozů, uvedl Volkswagen.

Kodiaqa začala automobilka prodávat na začátku letošního roku, do konce září firma dodala přes 61 tisíc těchto vozů. 

I přes uvedené výsledky Škody Auto ale čistý zisk německého automobilového koncernu Volkswagen ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o více než polovinu na 1,14 miliardy eur (zhruba 29 miliard korun). Provozní zisk ovšem bez zahrnutí mimořádných položek nicméně vzrostl o 15 procent na 4,31 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků dotazovaných agenturou Reuters.

Tržby společnosti ve třetím čtvrtletí stouply o 5,8 procenta na 55 miliard eur. Dodávky automobilů zákazníkům firma zvýšila o 6,3 procenta na 2,651 milionu vozů. "Výsledky ukazují, že zákazníci, přinejmenším v zahraničí, jsou připraveni Volkswagenu dieselový skandál odpustit," uvedl analytik Frank Schwope ze společnosti NordLB.

Volkswagen v polovině října oznámil, že jeho měsíční dodávky zákazníkům v září poprvé v historii překročily hranici milionu vozů. V samotném Německu nicméně zářijové dodávky meziročně klesly o více než tři procenta.

 

Automobilka již v září upozornila, že hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí negativně ovlivní zvýšení finanční rezervy na řešení emisního skandálu v Severní Americe.

Za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk Volkswagenu stoupl o 31 procent na 7,74 miliardy eur. Provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek se zvýšil o 17 procent na 13,23 miliardy eur. Volkswagen dnes rovněž uvedl, že provozní zisk Škody Auto za první tři čtvrtletí vzrostl o 28 procent na 1,2 miliardy eur.

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen následně přiznal, že software po celém světě instaloval do asi 11 milionů naftových aut. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto. 

Finanční ředitel Volkswagenu Frank Witter dnes upozornil, že emisní aféra ještě zdaleka není vyřešena a nadále bude vyžadovat velké úsilí v celém koncernu. "Máme před sebou ještě spoustu práce, ale rozhodně můžeme být spokojeni s tím, čeho jsme doposud dosáhli," prohlásil.