Škoda Auto představila svůj první elektromobil už v roce 1990. Prohlédněte si model Shortcut

Škoda Shortcut

Škoda Shortcut Zdroj: auto.cz

Škoda Shortcut
Škoda Shortcut
3
Fotogalerie

První elektromobil s logem značky Škoda se objevil poprvé v roce 1990 na základě zakázky ze Švýcarska. Zkrácený a výrazně upravený elektrický favorit pojmenovaný Shortcut však zůstal pouze prototypem.

Stále rostoucí množství elektromobilů může v mnohých budit dojem, že se jedná o technologii posledních řekněme deseti let. První funkční elektromobil vznikl u nás na počátku 70. let. Jednalo se automobil EMA 1, který vyvinul někdejší Výzkumný ústav elektrických strojů točivých v Brně. Dlouho bylo ticho, až v roce 1990, tedy krátce po Sametové revoluci, představila Škoda další elektromobil pojmenovaný Shortcut.

Zkrácený favorit

V té době byl zvýšený zájem o elektromobily mimo jiné ve Švýcarsku. Právě na objednávku jistého Švýcara Shortcut vznikl. Na rozdíl od průkopnického EMA 1 nedostal zejména z cenových důvodů specifickou karoserii.

První pohled na prototyp vozu neomylně prozrazuje, z čeho Shortcut vycházel. Konstruktéři prostě vzali sériovou Škodu Favorit, výrazně ji zkrátili, přičemž kabina nově pojala pouze dva pasažéry včetně řidiče.

Shortcut začal objíždět západní autosalony a specializované výstavy. Všude sklízel úspěch, přesto se malosériová výroba nikdy nerozběhla. Technicky vzato používal Shortcut elektromotor o výkonu 15,5 kW.

Maximální rychlost byla udávána 80 km/h, normovaný dojezd činil 80 km. Na rozdíl od současných elektromobilů, které mají zpravidla pouze redukční převod, si Shortcut ponechal manuální pětistupňovou převodovku z Favoritu. Pouze „pětka“ byla zablokovaná. Zřejmě by jízda na tento dlouhý převod příliš zvyšovala rychlost jízdy.

Celý článek čtěte na auto.cz >>>