Tyhle nádhery vyráběla sovětská automobilka KrAZ, podívejte se

Tohle vyráběla automobilka KrAZ

Tohle vyráběla automobilka KrAZ Zdroj: Auto.cz

Tohle vyráběla automobilka KrAZ
Tohle vyráběla automobilka KrAZ
Tohle vyráběla automobilka KrAZ
Tohle vyráběla automobilka KrAZ
Tohle vyráběla automobilka KrAZ
20
Fotogalerie

Kremenčugskij avtomobilnyj zavod. Dříve sovětská automobilka je dnes známa jen opravdovým automobilovým fajnšmekrům. Byť nikdy nedosáhla známosti značek typu Lada, nevýznamná zdaleka nebyla.

Automobilový průmysl bývalého Sovětského svazu možná nikdy nedosahoval kvalit západoevropských či amerických výrobců, přesto na území kdysi největší země světa fungovalo množství automobilek. Vedle těch nejznámějších značek (Lada, Moskvič, ZiL) v SSSR existovaly i méně známé automobilové firmy. Mezi ně nepochybně patří KrAZ.

KrAZ, neboli Kremenčugskij avtomobilnyj zavod, je automobilka sídlící v městě Kremenčuk, které se dnes nachází na území Ukrajiny. Od svých počátků se zaměřovala na těžké nákladní vozy, na něž se specializuje dodnes. Ve svém portfoliu má však také armádní vozidla nebo návěsy.

Historie firmy dnes sídlící na střední Ukrajině se začala psát v roce 1945. Tehdejší rozkaz lidového komisaře pro dopravní trasy z 31. srpna dal vzniknout mostárně, která během následujících osmi let postavila na 600 mostů, třeba přes řeky Moskva, Dněpr, Volha nebo Dněstr.

Na výrobu nákladních vozidel došlo až později. V roce 1956 firma začala vyrábět zemědělské stroje, konkrétně kombajny, kterých za dva roky produkce vzniklo na 11 tisíc exemplářů, aby se v roce 1958 příkazem Ústředního výboru komunistické strany SSSR přeorientovala na výrobu těžkých nákladních vozidel. Ta se do Kremenčuku přesunula z Jaroslavle, tamější závod se totiž postupně výhradně zaměřil na produkci motorů.

Zbytek článku čtěte zde.

Více zpráv čtěte na Auto.cz.