Volkswagen kvůli emisnímu skandálu zaplatí v USA další miliardy

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: reuters

Volkswagen
Volkswagen
Volkswagen Touran 2,0 TDI DPF
Volkswagen Golf 2.0 TDI 4Motion
Volkswagen Phaeton
14
Fotogalerie

Německá automobilka Volkswagen se dohodla, že ve Spojených státech zaplatí přes 200 milionů dolarů (5,2 miliardy korun). Jde o kompenzaci za emise ze zhruba 80 tisíc aut s třílitrovým naftovým motorem, která mají zabudovaný software umožňující manipulovat s testy emisí.

S odkazem na zdroj obeznámený se situací o tom informovala agentura Reuters. Volkswagen se již dříve dohodl, že v USA v rámci tohoto skandálu zaplatí 2,7 miliardy dolarů za kompenzaci emisí ze zhruba 475 tisíc vozů s dvoulitrovým naftovým motorem. Dnes se v USA koná soudní jednání, v němž má být soud informován o pokroku jednání ohledně automobilů s třílitrovým motorem.

Soud již v listopadu schválil dohodu ohledně vozů s dvoulitrovým naftovým motorem v hodnotě 14,7 miliardy dolarů. Většinu peněz by měl Volkswagen vynaložit na odkup vozů a další kompenzace majitelům. Celkově se zatím Volkswagen dohodl, že na urovnání skandálu v USA vynaloží až 16,5 miliardy dolarů (427 miliard korun).

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software, který při testování emisí umožňuje skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Po celém světě se skandál týká zhruba 11 milionů naftových automobilů.