Volkswagen na Slovensku dokončil investici za více než 20 miliard

Porsche Cayenne GTS a Macan GTS

Porsche Cayenne GTS a Macan GTS Zdroj: archiv

Porsche Cayenne
Porsche Cayenne
Porsche Cayenne
Porsche Cayenne
Porsche Cayenne
17
Fotogalerie

Slovenská divize německé automobilky Volkswagen dokončila investice v hodnotě téměř 800 milionů eur (20,5 miliardy korun) do výroby sportovně-užitkových vozidel (SUV) Porsche Cayenne.

"Není zcela samozřejmé investovat tak velkou částku na jednom místě. Součástí nového segmentu Porsche je i to, že budeme vyrábět Porsche Cayenne kompletně," řekl předseda představenstva společnosti Volkswagen Slovakia Ralf Sacht. Dodal, že rozšíření výrobních kapacit se odrazilo i ve vytvoření stovek nových pracovních míst.

Investice směřovaly do nové karosárny, montážní haly, testovací dráhy i do technologií. Bratislavský závod Volkswagenu dříve zhotovoval lakované karoserie Porsche Cayenne a vysoký podíl komponentů, vozy byly kompletovány v Německu.

Kromě vozidel Porsche Cayenne Volkswagen na Slovensku vyrábí SUV Volkswagen Touareg a Audi Q7, stejně jako malé automobily. Podnik se připravuje na výrobu nového modelu Audi Q8 a nové generace Volkswagenu Touareg.

Slovenská divize Volkswagenu je s 12 700 pracovníky největším soukromým zaměstnavatelem na pětimilionovém Slovensku. Společnost letos v červnu čelila šestidenní stávce zaměstnanců, kterou odbory ukončily po podpisu nové kolektivní dohody, jež zaručuje zaměstnancům kromě jiného růst platů.


Kia vyrobila první auto až v roce 1973. Začala bicykly, dnes patří k elitě>>>


Automobilový průmysl je hlavním tahounem ekonomiky Slovenska, které je největším producentem aut v přepočtu na obyvatele. Kromě Volkswagenu mají své závody na Slovensku také automobilky Kia Motors a PSA. Novou továrnu na jihu Slovenska zase staví britská automobilka Jaguar Land Rover.