Za neuvolnění pruhu až na rok do vězení? Německo zpřísňuje tresty za bezohledné chování řidičů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Spolková rada v Německu schválila znění zákona, podle něhož se zásadně zpřísňuje postih za ignorantské chování řidičů stojících v kolonách na silnicích a dálnicích.

Zejména se to vztahuje na situaci, když řidiči dostatečně rychle a správně nevytvářejí dostatečně širokou uličku pro průjezd zdravotníků, policistů či hasičů.

V právnické řeči to zní takto: "Zavedením nového paragrafu 115 trestního zákona, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo pokutou ten, kdo brání záchranářům z hasičského sboru, civilní obrany nebo záchranné služby při zásahu u nehody nebo situace obecného ohrožení či stavu nouze."

V Německu je jasně definováno, jak má tento volný pruh vzniknout. Na tříproudých dálnicích se auta v levém jízdním pruhu řadí co nejvíce doleva, v těch ostatních doprava. Na dvouproudých a naopak víceproudých opět vzniká ulička mezi tím úplně levým pruhem a pravými.

Kromě pokuty nyní bude hrozit až roční vězení. To ovšem za podmínky, že navrhovaný zákon v tomto znění projde celým legislativním procesem.

Odborníci z tuzemského ústředního automotoklubu ÚAMK, kteří informaci poskytli, dále upozorňují i na další úskalí v německých kolonách: Například je pod pokutou 15 eur zakázáno opustit vozidlo.

Další zajímavosti o automobilech a nejen o nich naleznete na stránkách autorevue.cz >>>