Hodně drahý rozvod. Bill Gates převedl na manželku téměř dvě miliardy v akciích

Bill Gates v den oznámení rozvodu převedl na Melindu Gatesovou akcie v hodnotě 1,8 miliardy dolarů.

Bill Gates v den oznámení rozvodu převedl na Melindu Gatesovou akcie v hodnotě 1,8 miliardy dolarů. Zdroj: profimedia.cz

Ve stejný den, kdy Bill a Melinda Gatesovi oznámili rozvod, zakladatel Microsoftu převedl na svou celoživotní partnerku akcie v hodnotě 1,8 miliardy dolarů, zhruba 38,6 miliardy korun, informuje server TMZ. Rozchod vyvolává mnoho otázek, zejména v souvislosti s dělením majetku a budoucností společné nadace. 

Transakce, při které investiční společnost Billa Gatese Cascade Investments připsala Melindě Gatesové 16,9 milionů akcií, se odehrála 3. května, tedy v den, kdy pár oznámil rozvod. Převod se týká 14 milionů akcií Canadian National Railway v hodnotě 1,5 miliardy dolarů a 2,9 milionu akcií společnosti AutoNation, jejichž cena aktuálně dosahuje 310 milionů dolarů. Gatesovi pracovali na vypořádání dělení majetku již delší dobu, usuzuje web TMZ, který informaci přinesl první.

Gatesovi nepodepsali předmanželskou smlouvu, majetek se tak bude dělit dodatečně. Dvojice ujistila veřejnost, že v dobročinné činosti, kterou vykonávala zejména prostřednictvím Nadace Billa a Melindy Gatesových, bude pokračovat. Zakladatel Microsoftu i jeho celoživotní partnerka zůstanou spolupředsedajícími a správci filantropické organizace.

Gatesovi porstřednictvím nadace založené v roce 2000 vynaložili na boj s chudobou a nemocemi přes padesát miliard dolarů. V poslední době například přislíbili 1,75 miliardy na boj proti koronaviru. Bill a Melinda Gatesovi ukončili manželství po 27 letech. 

Novodobý Nostradamus. Co všechno správně předpověděl Bill Gates?