Huawei v letošním roce očekává pokles tržeb téměř o třetinu

Prodejna Huawei v Šanghaji

Prodejna Huawei v Šanghaji Zdroj: Reuters

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies, který čelí sankcím ze strany Spojených států, předpokládá, že za letošní rok vykáže téměř třicetiprocentní pokles tržeb. Očekává rovněž, že s potížemi se bude potýkat také v příštím roce. Vyplývá to podle agentury Reuters z novoročního dopisu, který předseda správní rady podniku Kuo Pching adresoval zaměstnancům.

Společnost Huawei podle tohoto dokumentu odhaduje, že její letošní tržby dosáhnou 634 miliard jüanů (zhruba 2,2 bilionu korun). To představuje pokles 28,9 procenta z loňských 891,4 miliardy jüanů, píše Reuters.

Firma se bude podle dopisu dál potýkat s velkými výzvami, jako jsou „nepředvídatelné podnikatelské prostředí, politizace technologického sektoru a rostoucí tlak na deglobalizaci“.

Do čeho investovat?

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Kromě amerických sankcí měl na tržby společnosti Huawei negativní dopad rovněž pokles poptávky související s pandemií nemoci covid-19. „Musíme se držet své strategie a racionálním způsobem reagovat na vnější síly, které jsou mimo naši kontrolu,“ uvedl Kuo Pching.

Administrativa minulého amerického prezidenta Donalda Trumpa předloni umístila Huawei na černou obchodní listinu. Omezila tak firmě přístup k důležitým americkým technologiím, což mělo výrazný dopad na její aktivity v oblasti mobilních telefonů. Loni v listopadu společnost Huawei kvůli americkým sankcím prodala divizi levných telefonů Honor.

Spojené státy společnost Huawei obviňují z krádeže technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale Huawei dlouhodobě popírá.