Huawei loví inženýry a vědce v Evropě. Českým studentům nabízí peníze

Logo společnosti Huawei

Logo společnosti Huawei Zdroj: čtk

Prodejna Huawei v Šanghaji
2
Fotogalerie

Čínský technologický kolos Huawei si chce skrze investice v řádech miliard dolarů vybudovat vlastní plně kontrolovatelný dodavatelský řetězec. Firma už začala skupovat evropské startupy a na kontinentu, včetně Česka, se rozhlíží i po mladých talentech. Na Huawei v poslední době tvrdě dopadají sankce USA, které podnik mimo jiné odstavily od výroby a nákupu čipů. 

Huawei v Evropě otevřelo desítky nových pozic určených pro inženýry a odborníky na IT. V Mnichově firma například staví týmy specializované na vývoj čipů pro automobilky a bezdrátovou komunikaci. V Drážďanech funguje výzkumná pobočka zabývající se operačním systémem HarmonyOS, jenž by měl být náhradou Androidu.

Centrum v Drážďanech pomáhal rozjet absolvent Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Martin Děcký. „Huawei má v Evropě zhruba dvacet poboček pro výzkum a vývoj. Největší je v Mnichově, má šestnáct laboratoří zaměřených na různá témata – antény, hardware, kyberbezpečnost nebo vývoj moderního hardwaru,“ popsal Děcký.

Další pozice jsou otevřeny v Polsku, Maďarsku, Švédsku, Finsku, Švýcarsku, Turecku nebo Rusku. Huawei nabírá odborníky na umělou inteligenci, operační systémy, čipy, kryptografii, sítě, fotoniku nebo 5G a 6G. V Curychu se Číňané shání po vědcích věnujících se základnímu výzkumu. Doma v Číně Huawei nabírá stovky lidí a plánuje dát práci tisícovkám absolventů. Láká je mimo jiné na peníze. Průměrný plat inženýra v Huawei je podle serveru Glassdoor více než 191 tisíc dolarů ročně, v Googlu to dělá 162 tisíc.

Další prostředky proudí v rámci investic do čipových startupů. Huawei k tomu používá společnost Habo Technology, která už vložila prostředky do 38 firem, přičemž 35 z nich souvisí s čipy. Zabývají se návrhem polovodičů, softwarem pro jejich vývoj, litografií a dalšími klíčovými obory. Huawei dále ve Wuhanu začíná za téměř 300 milionů dolarů stavět továrnu na čipy.

Huawei tímto pomáhá plnit cíle čínské vlády v tom, aby se země stala čipově nezávislou. Tento náročný úkol ale kromě jiného naráží na nedostatek vysoce specializovaných odborníků. V tom lze ale pozorovat pokrok. „Číňané se pomalu učí nejenom jíst ryby, ale také je lovit,“ uvedl ředitel brněnské čipové firmy Codasip Karel Masařík. „Hodně lidí v Číně si chce v současné době udělat polovodičový startup, protože v tom cítí velké peníze,“ doplnil.

V Česku si Huawei v minulosti sondovalo terén, vývojové centrum se zde ale otevřít nechystá. „Bojíme se investovat,“ sdělili deníku E15 dva manažeři společnosti s odkazem na bezpečnostní varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Čínský podnik u nás skrze program Seeds for the Future vozí vysokoškolské studenty do Číny, kde je školí na technologie jako 5G. Letos se účastnily VUT v Brně, VŠB-TUO v Ostravě a VŠTE v Českých Budějovicích. „Od studentů máme pozitivní zpětnou vazbu,“ konstatoval rektor českobudějovické univerzity Vojtěch Stehel. Studenti VŠTE také jako první budou zapojeni do stipendijního programu financovaného Huawei, jeho účastníci získají podporu v tisících eur.

ČVUT se vůči Huawei staví negativně. Škola po varování NÚKIBu zrušila dřívější spolupráci a odstranila telekomunikační laboratoř, kterou Číňané na univerzitě vybudovali. „Nepočítáme s přijetím dalších technologií od společnosti Huawei,“ uvedlo ČVUT.