IQOS ILUMA přichází na český trh. Tabákový gigant Philip Morris propaguje kouření bez dýmu

IQOS ILUMA

IQOS ILUMA Zdroj: Philip Morris

IQOS ILUMA
IQOS ILUMA
3
Fotogalerie

Nejznámější tabáková společnost Philip Morris přichází s novinkou. Uvádí na český trh novou generaci zařízení na nahřívání tabáku IQOS ILUMA. Jde o další posun od klasických cigaret k bezdýmovým produktům, které by měly být šetrnější. Je však prokázané, že je využívají i lidé, kteří nikdy předtím nekouřili běžné cigarety. 

IQOS ILUMA využívá technologii indukčního ohřevu, která nevyžaduje čištění a nepoužívá nahřívací čepel. Informoval o tom Philip Morris v tiskové zprávě.

Podíl kuřáků se dlouhodobě v populaci snižuje. „I přes občasné roční odchylky lze ve sledovaných letech 2012 až 2021 pozorovat trvalé snižování podílu kuřáků v populaci,“ uvedl Státní zdravotní ústav. Podíl kuřáků, kteří využívají elektronické cigarety, ale stoupá. 

Elektronické cigarety loni kouřilo 7,4 procenta populace, o třetinu víc než před rokem. Podobně vzrostl i podíl uživatelů zahřívaného tabáku. Více než polovina kuřáků elektronických cigaret užívá i ty klasické. Přes 28 procent kuřáků e-cigaret ale nikdy předtím nekouřilo, vyplývá z loňského Národního výzkumu užívání tabáku a alkoholu.

„Naším cílem je svět bez cigaretového kouře, kde jsou běžné cigarety nahrazeny bezdýmnými alternativami, tedy lepší volbou než pokračování v kouření,“ řekl generální ředitel PMI Jacek Olczak. Na trh firma už uvedla celou řadu generací IQOS. 

„Uvedení našeho dosud nejinovativnějšího zařízení IQOS ILUMA dává dospělým kuřákům další možnost lepší volby a představuje důležitý skok vpřed v našem úsilí zajistit budoucnost bez kouře,“ uvedl dále Olczak v tiskové zprávě. 

„Pokud tyto alternativní výrobky pomáhají kuřákům v procesu odvykání, mohou být pro tuto dobu méně škodlivé, než klasická cigareta. Je tu ale nebezpečí, a statistika to potvrzuje, že podporují v závislosti na jiné formě příjmu nikotinu i lidi, kteří nikdy před tím nekouřili,“ vysvětluje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá.

Video placeholde
IQOS ILUMA • Heatproduct UK

Indukční ohřev způsobuje, že se tabák nahřívá zevnitř. Tím pádem nevzniká žádný kouř ani popel. Podle firmy tak vzniká i méně škodlivých látek. 

Philip Morris je nejznámější mezinárodní společností, která se zaměřuje na prodej cigaret a výrobků s tím souvisejících. Philip Morris v Česku zaměstnává přes tisíc lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.