Jak koronavirus zasáhl čínskou ekonomiku? První čísla ukazují hluboký propad

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Čínské indexy na historickém dnu

Investoři dostali do rukou zatím nejpřesnější indikátor toho, jaké škody napáchal koronavirus na čínské ekonomice. Index nákupních manažerů v průmyslu za únor zaznamenal nejnižší hodnotu historie, když klesl z lednových 50 bodů na 35,7 bodu. Ještě hlouběji se propadl index nákupních manažerů sledující nevýrobní odvětví, který klesl z 54,4 na 29,6 bodu.

Další nové případy

Celosvětový počet obětí koronaviru překročil tři tisíce. Pevninská Čína ohlásila, že se nemocí již nakazilo přes 80 tisíc lidí, Jižní Korea již oznámila přes 4200 případů. V Itálii se kvůli prevenci konaly některé nedělní bohoslužby prostřednictvím Facebooku. V Paříži se uzavřelo muzeum Louvre.

Centrální banky podpoří ekonomiku

Japonská centrální banka slíbila podpořit ekonomiku hotovostními injekcemi. Šéf amerického Fedu Jerome Powell v pátek naznačil, že centrální banka je připravena v případě potřeby snížit úrokové sazby. Futures na akciové indexy v Evropě i Asii v reakci na to posilují.

Pobrexitová jednání startují

Britský premiér Boris Johnson oznámil zasnoubení a očekává potomka, jeho plnou pozornost si ale žádají vyjednávání s Evropskou unií. Ta startují právě dnes a podle předběžných vyjádření obou stran bude hlesání shody pravděpodobně velmi obtížné.

Očekávané události

Aktivistická investiční společnost Elliott Management Corp získala podíl v sociální síti Twitter a hodlá prosadit dalekosáhlé změny, včetně odchodu spoluzakladatele a šéfa sítě Jacka Dorseyho. Akcie Twitetru se proto vyplatí sledovat. V Izraeli se konají třetí parlamentní volby za méně než rok, nepředpokládá se přitom, že by pomohly vyřešit patovou situaci na tamní politické scéně.