Akciový propad se nezastavil, trhy vstoupily do korekce

.

. Zdroj: Shutterstock

Obchodování na burze ve Frankfurtu
2
Fotogalerie

Akcie na evropských trzích prohlubují pokles, jejich hlavní index odepisuje další zhruba tři procenta a je hlouběji v pásmu korekce. Podobně se vyvíjí obchodování na pražské burze. Ta se po dalším výrazném oslabení propadla na nejslabší úroveň od 29. června 2017, kdy index PX činil 975,83 bodu. Dnes klesl o 2,51 procenta na 977,11 bodu.

Oslabení pražské burzy je třetí v tomto týdnu, které činilo více než dvě procenta. Denní poklesy indexu PX se přitom v posledních letech pohybovaly spíše jen v desetinách procenta. Jen výjimečně index za jeden den oslabil o více než dvě procenta. 

Investoři se obávají, že narůstající počet nových případů onemocnění způsobeného koronavirem srazí globální ekonomiku do recese.

Panevropský index STOXX 600 dnes odepsal 3,54 procenta na 375,65 bodu. Navázal tak na mohutný čtvrteční pokles, kdy vstoupil do korekce. Ta se definuje jako desetiprocentní pokles z maxima za poslední rok. STOXX 600 klesl z maxima z minulé středy o 13,2 procenta.

Hlavní index evropských akcií tak zažívá nejvýraznější týdenní propad od globální finanční krize v roce 2008. K jeho propadu přispěl silný čtvrteční výprodej na akciových trzích v USA.

Investoři se dál zbavují akcií spojených s cestováním, tedy leteckých společností a firem, které poskytují ubytování. Prodávají ale také těžební firmy či technologické tituly. Ztráty se většinou pohybují kolem čtyř procent.

Německé akcie podle hlavního indexu frankfurtské burzy DAX klesly o 3,86 procenta na 11.890,35 bodů, hlavní index pařížské burzy CAC 40 skočil se ztrátou 3,38 na 5309,90 bodu. Podobné ztráty má index britských akcií FTSE 100 (3,18 procenta), akcie v Miláně podle indexu FTSE/MIB odepsaly 3,58 procenta.

Nejinak je tomu v Asii. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 odepsal 3,67 procenta. Dostal se tak nejníže od začátku loňského září. Za celý týden klesl o 9,6 procenta - nejvíce za čtyři roky. Hlavní index šanghajské burzy Shanghai Composite ztratil jen během dneška 3,71 procenta.

„Útěk od rizika na trzích nebere kvůli koronaviru konce. Americké indexy padají bez přestávky už sedm dní, naopak poptávka po bezpečných přístavech v podobě amerických vládních dluhopisů a japonském jenu roste,“ sdělila analytička Jana Knechtlová z Patria Finance. „Hlouběji do pásma korekce se propadly evropské akcie, zátěží byly především firmy z cestovního ruchu a aerolinky,“ doplnila.

Nový typ koronaviru, který se od loňského prosince šíří z Číny, se objevil v dalších zemích. Kromě Číny je už ve více než 50 státech.

V Evropě má nejvíce případů Itálie, nakažených je tam více než 600 lidí, 17 jich nemoci podlehlo. V celém světě je nakažených už více než 83 tisíc lidí, mrtvých je přes 2800. Drtivá většina připadá na Čínu.

Informace o koronaviru v Česku najdete zde >>>