Japonská Toyota překvapila analytiky. Její zisk stoupl o více než padesát procent

Toyota, ilustrační foto

Toyota, ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Japonské automobilce Toyota Motor stoupl ve třetím fiskálním čtvrtletí provozní zisk o 54 procent na 673,6 miliardy jenů (125,7 miliardy korun), nejvýše za dva roky. Hospodaření podpořil slabší jen a silný prodej na domácím trhu. Automobilka současně díky příznivým výsledkům podle svých slov zlepšila odhad zisku na celý letošní fiskální rok. 
 

Výsledky výrazně překonaly i odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk jen 527,22 miliardy japonských jenů. Provozní zisk v Japonsku se více než zdvojnásobil. Provozní zisk v Severní Americe se snížil o 53,1 procenta kvůli růstu nákladů na podporu prodeje ve Spojených státech.

Ziskovost na americkém trhu je pro Toyotu důležitá, aby měla dostatek financí na vysoké investice do nových technologií, jako samořídící funkce, elektrické vozy a služby nové mobility. Toyota je známá hlavně svými sedany a na její prodej v USA má negativní dopad přesun zájmu amerických spotřebitelů od sedanů k sportovně-užitkovým vozům a polododávkám.

Prodej Toyoty za říjen až prosinec stoupl na 2,63 milionu vozů z 2,28 milionu ve stejném čtvrtletí předchozího roku. Prodej v Japonsku se zvýšil o tři procenta, prodej v Severní Americe, která je největším trhem automobilky, se však snížil o 1,3 procenta. V Evropě prodej stoupl o 1,7 procenta.

Za celý fiskální rok čeká nyní Toyota růst provozního zisku o deset procent na 2,2 bilionu jenů. Svůj odhad automobilka zlepšila z původních dvou bilionů jenů. Prognózu čistého zisku Toyota zvýšila na rekordních 2,4 bilionu jenů z 1,95 bilionu jenů.