Karlovarská Becherovka míří do polských rukou. Kupuje ji prodejce nápojů Maspex

Polský prodejce nápojů Maspex kupuje karlovarskou Becherovku

Polský prodejce nápojů Maspex kupuje karlovarskou Becherovku Zdroj: Profimedia.cz

Polský prodejce nápojů Maspex kupuje karlovarskou Becherovku, která dosud patřila francouzské firmě Pernod Ricard. Součástí obchodu je i prodej souvisejících aktiv, včetně závodu v Karlových Varech. Oznámily to obě společnosti, výši transakce neuvedly. Smlouvu o prodeji podepsaly dnes. Dokončení obchodu se očekává do konce června 2024.

Francouzský výrobce vín a lihovin Pernod Ricard oznámil záměr prodat Becherovku už letos v říjnu. Nápojářský koncern hledá možnosti, jak zefektivnit své portfolio. Hodnota značky se podle odhadů pohybuje okolo 300 milionů dolarů, tedy téměř sedm miliard korun.

Generální ředitel francouzské firmy Alexandre Ricard v srpnu oznámil, že společnost zaznamenala v létě pokles poptávky po prémiovém alkoholu zejména na americkém a čínském trhu. Pernod Ricard rovněž plánuje v roce 2024 odkoupit své vlastní akcie za 500 až 800 milionů eur (až 19,5 miliardy korun).

Firma Jan Becher - Karlovarská Becherovka je společností s více než dvousetletou tradicí. Byla založena v roce 1807 rodinou Becherů, tehdy jako rodinný podnik. Becherovka byla roku 1922 zaregistrovaná jako ochranná známka. Status akciové společnosti má od roku 1994.

 

V roce 2001 byl dokončen proces privatizace a společnost přešla do vlastnictví francouzské skupiny Pernod Ricard, která je druhým největším výrobcem alkoholických nápojů na světě. Vlastní více než 240 značek vín a lihovin. Koncern sídlí v Paříži a zaměstnává téměř 19 tisíc lidí. S jeho cennými papíry se obchoduje na pařížské burze. 

Maspex je největší soukromá společnost v potravinářském sektoru v Polsku a jedna z největších ve střední a východní Evropě. Spolumajitel a ředitel skupiny Maspex Krzysztof Pawiński uvedl, že Becherovka má posílit pozici společnosti v Česku i na Slovensku. „V současnosti jí patří druhé místo v segmentu bylinných likérů v České republice. Je pro nás velmi důležité, že se jedná o značku s bohatou tradicí,“ uvedl ředitel.