Francouzský koncern Pernod Ricard zvažuje, že prodá Becherovku

Becherovka by mohla v blízké době změnit vlastníka.

Becherovka by mohla v blízké době změnit vlastníka. Zdroj: profimedia.cz

Francouzský výrobce vín a lihovin Pernod Ricard zvažuje prodej české značky likérů Becherovka, píše s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg. Nápojářský koncern podle agentury hledá možnosti, jak zefektivnit své portfolio. Hodnota značky se pohybuje kolem 300 milionů dolarů čili téměř sedm miliard korun.

S uskutečněním prodeje Becherovky Pernodu pomáhá nadnárodní investiční společnost Centerview Partners. „V současné době probíhají jednání, ale zatím není jisté, zda vyústí v transakci,“ uvedl bez bližších podrobností zdroj Bloombergu, jenž si nepřál být jmenován. Mluvčí obou firem oficiálně odmítli záležitost komentovat. 

Becherovka každopádně není jedinou značkou, o jejímž prodeji francouzský koncern aktuálně uvažuje. Společnost by se mohla zbavit například také australské značky vín Jacob’s Creek, o čemž Bloomberg informoval již v září.

Generální ředitel Pernodu Alexandre Ricard v srpnu oznámil, že firma zaznamenala v létě pokles poptávky po prémiovém alkoholu zejména na americkém a čínském trhu. Pernod rovněž plánuje v roce 2024 odkoupit své vlastní akcie za 500 až 800 milionů eur (až 19,5 miliardy korun).

Pernod Richard vlastní více než 240 značek vín a lihovin. Koncern sídlí v Paříži a zaměstnává téměř 19 tisíc lidí. S jeho cennými papíry se obchoduje na pařížské burze. Za letošní rok akcie Pernodu odepsaly zhruba třináct a půl procenta. Oblíbený bylinný likér Becherovka, který rád popíjel třeba bývalý český prezident Miloš Zeman, se už přes 200 let vyrábí v Karlových Varech. Pernod značku koupil v roce 1997.