Křetínský se chystá ovládnout francouzský Fnac Darty. Mohl by kontrolovat 44 procent firmy

Daniel Křetínský rozšiřuje své investice také ve Francii.

Daniel Křetínský rozšiřuje své investice také ve Francii. Zdroj: ČTK

Francouzský řetězec Fnac Darty
2
Fotogalerie

Český miliardář Daniel Křetínský hodlá ovládnout francouzský maloobchodní řetězec Fnac Darty, píše server BFM Business. Akcie firmy v reakci na zprávu přidávají na pařížské burze zhruba deset procent. Křetínský chce přikoupit 24procentní podíl v držení hlavního akcionáře Ceconomy. 

BFM Business s odkazem na několik nejmenovaných zdrojů uvedl, že pokud by Křetínský, momentálně prostřednictvím fondu Vesa Equity Investment druhý největší akcionář Fnac Darty se zhruba 20 procenty, získal kontrolu nad 44 procenty společnosti, mohlo by následovat vyřazení akcií Fnac Darty z burzy.

Francouzský prodejce knih, hudby a elektrického vybavení Fnac Darty, který po čtvrtečním uzavření trhu zveřejní celoroční výsledky, se zatím nevyjádřil.

Mluvčí Ceconomy Reuters uvedl, že s českým miliardářem, který v posledních letech aktivně rozšiřuje své portfolio, neproběhla žádná jednání. „Spekulace nekomentujeme,“ sdělil E15 mluvčí fondu Vesa Daniel Častvaj.

Za zmínku stojí, že bývalý šéf Fnac Darty Denis Olivennes řídí aktivity firmy CMI France, která zastřešuje Křetínského mediální aktivity ve Francii, například magazíny Marianne, Elle a Public.

I přes čtvrteční nárůst kurzu se akcie společnosti Fnac Darty obchodují o přibližně 21 procent níže než před rokem. Za posledních pět let cena akcií klesla o více než polovinu. Tržní hodnota firmy se pohybuje okolo jedné miliardy eur.

Z(a)tracená čísla: Tortura české výplatnice

Video placeholde
• Videohub

Křetínský, přesněji jeho investiční fond Vesa Equity Investment, který vlastní společně se slovenským byznysmenem Patrikem Tkáčem, naposledy zvyšoval podíl ve společnosti Fnac Darty loni v červenci na zmíněných 20 procent.

Není to jediná investice fondu ve Francii. Vesa drží také podíly v mediální společnosti Télévision Française 1 (5,05 procenta) a v maloobchodním řetězci Casino Guichard (10,01 procenta).

Peníze má Vesa také v akciích amerického prodejce tenisek Foot Locker (12,3 procenta), nizozemské poštovní a logistické skupiny PostNL (okolo 30 procent), britské poštovní společnosti International Distributions Services (dříve Royal Mail, 23 procent) a v britském řetězci supermarketů Sainsbury’s (10 procent).

Poznámka redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.