Maloobchod se odráží ode dna. Tržby zachránili automobilisté

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, Mlada fronta

Maloobchodu se srpnu dařilo lépe, než se čekalo. Tržby tuzemských obchodníků sice meziročně klesly o 0,3 procenta, po očištění od vlivu menšího počtu pracovních dní ale o 1,3 procenta stouply.

Vzhůru zamířily především tržby za prodej a opravy motorových vozidel. „Maloobchodu opět pomohl především motoristický segment, který rostl o čtyři procenta navzdory více než desetiprocentnímu propadu registrací nových automobilů v srpnu,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

O jedno procento rostly i tržby z prodeje pohonných hmot, avšak meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní klesly o 0,8 procenta. „Druhou sférou zvýšeného zájmu spotřebitelů bylo odívání. Mimo index maloobchodu se dařilo ještě tržbám za ubytování a stravování,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Zbytku maloobchodu se ale už tolik nedaří, bez aut jeho tržby klesly o 1,2 procenta. Méně lidé utrácejí za potraviny, jejichž ceny déle než tři roky trvale rostou. Poklesly i tržby lékáren a prodejců kosmetiky.

Prudký růst stejně jako v minulých měsících zaznamenávají zásilkové a internetové obchody. V srpnu jejich tržby stouply o 19,3 procenta.

Podle Dufka se maloobchod odraží ode dna. „Prim v růstu zatím ovšem hrají především auta, jejichž prodeje podporují příznivější ceny a promo akce,“ dodal. „Pokles o 0,3 procenta je dobrý výsledek i ve světle toho, co se čekalo,“ myslí si i hlavní ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka.

Markéta Šichtářová z Next Finance ale předpokládá, že na dlouhodobý růst si maloobchod ještě počká. „Oživení české ekonomiky zůstane slabé a mzdy porostou jen velmi pozvolna. V letošním roce počítáme s poklesem maloobchodu o několik desetin procenta. Růstu se dočkáme až v příštím roce,“ uvedla.

Tržby v maloobchodě v mezinárodním srovnáníTržby v maloobchodě v mezinárodním srovnání | CSU