McDonald's plánuje do roku 2027 otevřít po celém světě 10 tisíc nových poboček

McCafe

McCafe Zdroj: profimedia

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's plánuje do roku 2027 otevřít po celém světě 10 tisíc nových poboček, čímž by jich měl dohromady 50 tisíc ve více než stovce zemí. Firma chce také více než zdvojnásobit příjmy z věrnostního programu. 

McDonald's výrazně investuje do automatizace procesů a zrychlení služeb ve svých prodejnách. Plánovaná expanze by znamenala nejrychlejší období růstu v historii společnosti.

Firma také uvedla, že do roku 2027 plánuje zvýšit počet uživatelů svého věrnostního programu na 250 milionů, čímž by dosáhla ročního obratu 45 miliard dolarů (přes bilion korun). V současné době má program 150 milionů aktivních uživatelů, kteří v rámci celého systému aktuálně generují tržby přes dvacet miliard dolarů.

Ještě do konce letošního roku plánuje McDonald's otevřít 2000 poboček. Očekává se, že nově otevřené restaurace zvýší tržby celé sítě v příštím roce o dvě procenta a o 2,5 procenta v následujících letech. Údaj zahrnuje jak prodejny provozované samotným McDonald's, tak restaurace jeho franšízantů.

McDonald’s působí od roku 1992 i v České republice. Koncem listopadu otevřel v Ovčárech nedaleko Kolína už 118. pobočku. Společnost naopak loni odešla po více než třiceti letech z ruského trhu. Reagovala tak na ruskou invazi na Ukrajinu. 

Akcie amerického řetězce ve středu mírně posílily o 0,11 procenta. Za letošní rok už zpevnily zhruba o osm a půl procenta. V současné době se obchodují za 286,86 dolaru za kus.