McDonald's odchází po více než třiceti letech z Ruska. Zaměstnává tam přes 60 tisíc lidí

Provozovatel restaurací rychlého občerstvení McDonald's zahájil prodej svých aktiv v Rusku. V zemi má 850 provozoven a zaměstnává tam 62 tisíc lidí.

Provozovatel restaurací rychlého občerstvení McDonald's zahájil prodej svých aktiv v Rusku. V zemi má 850 provozoven a zaměstnává tam 62 tisíc lidí. Zdroj: Profimedia.cz

Provozovatel restaurací rychlého občerstvení McDonald's zahájil prodej svých aktiv v Rusku. V zemi má 850 provozoven a zaměstnává tam 62 tisíc lidí.
2
Fotogalerie

Provozovatel restaurací rychlého občerstvení McDonald's zahájil prodej svých aktiv v Rusku. V zemi má 850 provozoven a zaměstnává tam 62 tisíc lidí. Informovala o tom v prohlášení americká firma. Poukázala přitom na humanitární krizi, již způsobila ruská invaze na Ukrajinu a která se příčí hodnotám podniku. McDonald's je poslední z velkých společností, které kvůli ruské agresi odchází ze země, napsala agentura AP.

Řetězec na začátku března oznámil, že dočasně uzavírá provozovny v Rusku, ale bude nadále vyplácet mzdy zaměstnancům. V pondělí uvedl, že bude usilovat o to, aby ruský kupec tyto pracovníky zaměstnal a platil jim mzdu až do ukončení prodeje. Jméno potenciálního zájemce firma neuvedla.

Šéf podniku Chris Kempczinski konstatoval, že s ohledem na zaměstnance a stovky ruských dodavatelů nebylo rozhodnutí snadné. „Máme závazek vůči naší globální komunitě a musíme se držet našich hodnot,“ uvedl v prohlášení. Firma v souvislosti s odchodem očekává náklady 1,2 až 1,4 miliardy dolarů (až 33,2 miliardy korun). Restaurace McDonald's na Ukrajině jsou také zavřené, ale firma tam dále svým zaměstnancům platí mzdu.

První McDonald's v Rusku byl otevřen uprostřed Moskvy před více než třemi desetiletími, krátce po pádu berlínské zdi. Stal se výrazným symbolem uvolnění napětí po studené válce mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub

McDonald's byl prvním americkým řetězcem restaurací rychlého občerstvení, který byl otevřen v Sovětském svazu, jenž se rozpadl v roce 1991. V Rusku kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu v poslední době pozastavila nebo ukončila činnost řada amerických potravinářských a nápojových gigantů včetně Coca-Coly, Pepsi či Starbucks.

McDonald's má více než 39 tisíc provozoven ve více než 100 zemích. Většina z nich jsou franšízy, pouze pět asi pět procent z nich provozuje sama společnost. Firma uvedla, že odchod z Ruska nezmění její aktuální výhled, podle nějž jí v letošním roce přibude 1300 restaurací, které přispějí k růstu tržeb celé společnosti přibližně 1,5 procenty.

McDonald's v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o 28 procent na 1,1 miliardy dolarů, částečně kvůli zavírání provozoven v Rusku. Řetězec zvýšil tržby kvůli růstu cen ve Spojených státech a rovněž díky novému věrnostnímu programu. Celkové tržby v období od ledna do března vzrostly o 11 procent na 5,67 miliardy dolarů. Překonaly tak odhady analytiků, kteří čekali tržby 5,59 miliardy dolarů.

Francouzská automobilka Renault dnes informovala, že převedla veškerá aktiva své ruské pobočky na město Moskva, svůj podíl 67,69 procenta v AvtoVAZu, výrobci automobilů Lada, na ruský výzkumný automobilový institut NAMI. Skupina Renault si vyhradila právo v následujících šesti letech odkoupit svůj podíl v AvtoVAZu zpět.