Méně staveb i méně bytů. Stavebnictví zrychlilo pokles na 14 procent

Stavba bytového projektu Marina Island v Praze

Stavba bytového projektu Marina Island v Praze Zdroj: David Vagaday/E15

Stavební produkce v České republice dál klesá. Český statistický úřad vyčíslil její propad na 13,7 procenta za rok. Podle analytiků je na vině zejména vyčerpání dotací, které loni významně urychlily ekonomický růst země. Staví se méně pozemních i inženýrských staveb, ubylo ale také zahájených i dokončených bytů.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezónních vlivů v dubnu nižší o 3,3 procenta.

„Je s podivem, že stavebnictví klesá navzdory nemovitostnímu boomu, různým dotacím a nízkým hypotékám. Na padající čísla ve stavebnictví má vliv nadhodnocený loňský rok a klesající investice do velkých stavebních projektů. Tato situace je zapříčiněna především v loňském roce dočerpanými dotačními programy,“ říká Tomáš Veselý, ředitel společnosti Vexta.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 12,8 procenta a výroba v inženýrském stavitelství se snížila o 15,5 procenta.

Cz Construction Output

Počet bytů, které se v dubnu začaly stavět, klesl meziročně o 3,3 procenta na 2614. Stavebníci dokončili 1617 bytů, což bylo proti loňskému dubnu o 17,8 procenta méně.

Stavebních povolení úřady vydaly v meziročním srovnání o 2,9 procenta více, a to 7119. Orientační hodnota těchto staveb stoupla o 40,5 procenta na 31,1 miliardy korun.