Miele v Uničově investuje 5,5 miliard korun. Rozšíří výrobu a logistiku

Miele

Miele

Výrobce domácích spotřebičů Miele chce v následujících letech investovat do rozšířené své výroby a logistiky v Uničově na Olomoucku 5,5 miliardy korun. V plánu má na kraji Uničova, kde vyrábí sušičky, myčky nádobí a pračky, i stavbu nových hal. Informoval o tom časopis Forbes.

Uničovská továrna Miele technika je součástí nadnárodní skupiny Miele, která vyrábí elektrické přístroje pro domácnost i profesionální využití. Jediným vlastníkem firmy Miele technika je švýcarská společnost Imanto AG.

Do roku 2024 má firma podle Forbesu postavit novou montážní halu, do které přesune současnou montáž myček a doplní tam další linku. Na uvolněné místo po nynější montáži myček pak dá další technologie na výrobu vnitřních komponentů a následovat budou investice do logistiky, sdělil časopisu ředitel Miele technika Petr Vodák. V plánu má firma také rozšíření vývojového a konstrukčního centra, ve kterém nyní pracuje 30 lidí, jejichž počet by se měl během dvou let zdvojnásobit.

Pro rozšíření firmy v Uničově koupilo její vedení v uplynulých letech 200 tisíc metrů čtverečních pozemků, uvedl web.

Výrobu v uničovské průmyslové zóně společnost Miele technika zahájila v roce 2004. Loni uničovská továrna vykázala rekordní tržby. V první polovině loňského roku sice její výrobu negativně ovlivnila pandemie koronaviru, nakonec jí ale celoroční tržby díky vyšší poptávce po domácích spotřebičích meziročně vzrostly o pět procent téměř na deset miliard korun. Více než polovinu tržeb (5,2 miliardy korun) továrna získala za sušičky, na myčky nádobí připadly tržby 4,2 miliardy koruna a na pračky 400 milionů korun. Firma zároveň vykázala čistý zisk 314 milionů korun.