Miliardář Pražák pokračuje v nákupech od Švédů. Kupuje bývalou hradeckou Rubenu

Finančník Karel Pražák

Finančník Karel Pražák Zdroj: Tereza Kovandová

Investiční skupina Kaprain finančníka Karla Pražáka kupuje firmu Trelleborg Bohemia se sídlem v Hradci Králové, tedy bývalou hradeckou Rubenu. Podnik vyrábí hlavně komponenty do aut. Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách. Švédská skupina Trelleborg, která je prodejcem, o transakci informovala na webových stránkách, cenu prodávané firmy ale neuvedla.

„K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblastech výroby pryže, gumy a gumárenských produktů. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno,“ uvedl ÚOHS. Spojení firem posuzuje v takzvaném zjednodušeném řízení, rozhodnutí tak vydá do 20 dnů.

PROFIL: Kdo je Karel Pražák, který koupil vydavatelství Mafra >>>

Skupina Kaprain kupuje Trelleborg Bohemia prostřednictvím firmy Kaprain Rubber. Jejím prostřednictvím koupila v roce 2021 od Trelleborgu už Rubenu Náchod. Švédská skupina prodává celu svou divizi na výrobu pneumatik, Trelleborg Weel Systems, japonské skupině Yokohama Rubber Company, dokončení transakce oznámila letos v květnu. Ve Zlíně ukončila výrobu pneumatik a propustila 200 lidí.

Trelleborg na svých stránkách uvedl, že dokončení prodeje Trelleborg Bohemia očekává v posledním čtvrtletí letošního roku. „Antivibrační řešení pro lehká a těžká vozidla pro nás nejsou hlavním předmětem podnikání. Jsme proto rádi, že jsme našli nového vlastníka, který chce provoz dále rozvíjet s jasnějším regionálním zaměřením,“ uvedl k prodeji hradecké firmy prezident a generální ředitel skupiny Trelleborg Peter Nilsson.

Trelleborg Bohemia v loňském roce vykázala čistý obrat 1,2 miliardy korun, po zdanění byla 424,6 milionu ve ztrátě. Zabývá se výrobou automobilových komponent, pogumovaných válců nebo lisovaných dílů. Součástí skupiny Trelleborg je od roku 2016.

Skupina Kaprain v poslední době prodala například provozovatele internetu Nej.cz, průmyslový areál u pražské O2 areny, antimonopolní úřad nyní posuzuje její záměr koupit pardubickou chemičku Synthesia spolu s mediální skupinou Mafra a firmou Londa, která provozuje rozhlasové stanice.

Karel Pražák (54 let)

  • Narození: 3. dubna 1969 v Českých Budějovicích
  • Vzdělání: Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU)
  • Je majitelem investiční skupiny Kaprain
  • Jeho majetek v roce 2022 dosahoval hodnoty 9,5 miliardy korun  

Kaprain je investiční skupina založená v roce 2013 Karlem Pražákem. Soustředí se na čtyři základní oblasti, průmysl, nemovitosti, sport a zábava a finance. Podle informací na webu Kaprain.cz skupina v současnosti obhospodařuje majetek v hodnotě 40 miliard korun a vykazuje 40procentní průměrný meziroční růst. V současnosti spravuje 40 běžících investičních projektů. Do průmyslové větve patří například společnosti Spolchemie, Rubena Náchod nebo AVE Odpadové hospodářství. Od roku 2019 je Kaprain vlastníkem českého hokejového klubu HC Sparta Praha.