Miliardy pro Buffeta. Bershire ve třetím čtvrtletí zvýšil provozní zisk

Jedenadevadesátiletý Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa.

Jedenadevadesátiletý Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa. Zdroj: Profimedia.cz

Konglomerát Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil provozní zisk o 18 procent na 6,47 miliardy dolarů (zhruba 141 miliard korun). Oznámila to dnes firma. Řada podniků, které konglomerát vlastní, se totiž dál zotavovala z útlumu způsobeného koronavirovou krizí.

Čistý zisk společnosti Berkshire se ve třetím čtvrtletí naopak meziročně propadl o 66 procent na 10,3 miliardy dolarů (225 miliard korun). Tento zisk však zahrnuje také nerealizované zisky či ztráty u hodnoty investic, takže prochází značnými výkyvy a nemá velkou vypovídací hodnotu ohledně skutečných výkonů firmy.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá desítky dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola.

Provozní zisk konglomerátu navzdory růstu zaostal za očekáváním analytiků. Společnost Berkshire dnes upozornila, že na její schopnost vytvářet zisk měly negativní dopad výpadky v dodavatelských řetězcích. Pojišťovnické aktivity podniku navíc zasáhly náklady související s hurikánem Ida a záplavami v Evropě, napsala agentura Reuters.

Jedenadevadesátiletý Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Podle údajů agentury Bloomberg je Buffett desátým nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě kolem 105 miliard dolarů (zhruba 2,3 bilionu korun).

Podívejte se na nejlepší investice letošního roku. 

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub