Ministerstvo financí je optimistické, zlepšilo odhad vývoje ekonomiky

Ministr financí Jan FischerV pozadí je premiér Jiří Rusnok.

Ministr financí Jan FischerV pozadí je premiér Jiří Rusnok.

Jen o jedno procento by měla letos klesnout česká ekonomika a příští rok má HDP již vzrůst o 1,3 procenta. O těchto číslech hovoří nová makroekonomická prognóza ministerstva financí. Ještě v červenci úřad odhadoval pro letošek pokles o 1,5 procenta a v roce 2014 růst o 0,8 procenta.

Prakticky stejný odhad vývoje ekonomiky MF zveřejnilo již na konci září v souvislosti se schvalováním návrhu státního rozpočtu na příští rok. Tehdy pro letošek počítalo MF s poklesem o 1,1 procenta a příští rok s růstem o 1,3 procenta. Vláda Jiřího Rusnoka tehdy schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 112 miliard korun.

„Celkově se zdý být prognóza realistická a její trendy v souladu s uvažováním nevládních ekonomů. Proti své letní predikce přistoupilo ministarstvo ke zvýšení odhadu HDP pro příští rok o půl procentního bodu na 1, 3 procenta. Výhled na tento růst je stále poměrně konzervativní, “ uvedl k prognóze Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank ČR

Ekonomiku podle něj čeká nominální růst o méně než dvě procenta. „Za takového stavu nelze počítat s podstatnějším růstem daňových příjmů. Aby nedošlo k překročení plánovaného deficitu, bude muset zůstat rozpočet v nemandatorních výdajích velmi úsporný, dodal ekonom.

Srovnání vývoje HDP v ČR a sousedních zemích

Vývoj HDP říjen 2013Vývoj HDP říjen 2013 | Ministerstvo financi

Vývoj HDP České republiky

Vývoj HDP České republiky, predikce MFVývoj HDP České republiky, predikce MF | Ministerstvo financi

Zdražování by se podle MF mělo projevovat jen velmi mírným tempem. Úřad počítá letos s průměrnou mírou inflace 1,4 procenta a v roce 2014 dokonce s poklesem pod jedno procento. „Inflace bude v příštím roce velmi nízká především díky poklesu cen elektřiny,“ uvedlo MF. Rovněž dnes zveřejněné odhady poradenské společnosti EY počítají letos s jednoprocentním poklesem a příští rok s růstem o 1,9 procenta. „Zda bude skutečně dosažené tempo růstu v roce 2014 ještě vyšší, než je náš aktuální odhad, to bude záviset na případném nárůstu veřejných výdajů na infrastrukturu a bytovou výstavbu. V tomto směru by mohly výrazně pomoci evropské fondy a rovněž uvolnění úsporných opatření po říjnových volbách,“ uvedl vedoucí partner v EY ČR Jan Fanta. Česká národní banka zveřejní novou prognózu ve čtvrtek 7. listopadu. Podle nynější počítá letos s poklesem ekonomiky o 1,5 procenta a příští rok s růstem o 2,1 procenta. Česká bankovní asociace očekává letos pokles HDP o procento a příští rok růst o 1,6 procenta.

Odhady ministerstva financí (v závorce uvedeny odhady z předchozí dubnové predikce v procentech)
ukazatel2012 odhad 2013 odhad 2014
HDP- 1,0- 1,0 (-1,5)1,3 (0,8)
Průměrná míra inflace3,31,4(1,6)0,7(1,4)
Spotřeba domácností - 2,10,2 (- 0,8)0,9 (0,4)
Nezaměstnanost7,07,1 (7,5 )7,3 (7,6)

Pramen: Ministerstvo financí