Mladá fronta je opět v konkurzu. Podle soudu vydavatelství nelze reorganizovat

Sídlo vydavatelství Mladá fronta v Praze-Modřanech.

Sídlo vydavatelství Mladá fronta v Praze-Modřanech. Zdroj: Profimedia

Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil opět konkurz na vydavatelství Mladá fronta. Podle soudu nelze firmu reorganizovat, když nemá provoz ani zaměstnance. Soud zároveň zastavil řízení o návrhu jednoho z věřitelů, společnosti Jaromír Soukup Consulting na povolení reorganizace. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Vrchní soud v Praze zrušil v srpnu předchozí usnesení krajského soudu, který loni zamítl návrh na reorganizaci vydavatelství a poslal Mladou frontu do konkurzu. Věc proto teď znovu řešil soud prvního stupně.

"Ze zbytků majetku po zpeněžení částí majetkové podstaty nelze o organizování nějakého celku ani uvažovat. Dlužnice (Mladá fronta) k tomu, aby byla reorganizace přípustná, musí disponovat obchodním závodem, nebo jeho částí, kterou provozuje, nebo u které není vyloučeno znovuobnovení provozu. Takový stav však není možné až samotnou reorganizací vytvořit. Dlužnice dále nesplňuje podmínku zaměstnávání nejméně 50 zaměstnanců a s ohledem na účel tohoto kritéria pro reorganizaci nemusí splňovat ani kritérium obratu vztahujícího se nyní k závodu ve stavu, který již dávno neexistuje," uvedl soudce Miloš Vondráček.

Další postup měl soud projednat na schůzi 29. září, kterou nyní zrušil. "Vzhledem k tomu, že (soud) neshledal reorganizaci přípustnou a rozhodl o způsobu řešení jejího úpadku konkurzem, odpadl důvod konání schůze věřitelů, a soud ji proto zrušil," uvedl Vondráček v odůvodnění.

Soud také zamítl návrh firmy Jaromír Soukup Consulting na povolení reorganizace z dubna 2020, k němuž letos v září přistoupila firma Crane Constancy Investments (CCI), jeden ze zajištěných věřitelů.

Na účtech majetkové podstaty Mladé fronty je 72,8 milionu korun. Pohledávky za majetkovou podstatou a pohledávky jim postavené na roveň jsou přes 91 milionů Kč, nebude možné všechny uspokojit. Insolvenční správkyně Petra Hýsková minulý týden uvedla v insolvenčním rejstříku, že jediným možným řešením úpadku je konkurz. Věřitelé žádali dříve po vydavatelství asi 400 milionů. Kumulovaná ztráta Mladé fronty byla koncem loňského roku téměř 200 milionů. Firma už nemá žádné zaměstnance. Provoz vydavatelství ukončil loni před Vánoci soud.

Podle Hýskové firma se reorganizovat nedá. "Řešení úpadku konkurzem, rychlé zpeněžení zbývajícího majetku a vypořádání výtěžku je v zájmu všech věřitelů dlužníka," uvedla Hýsková.

Mladou frontu, která vydávala ekonomický týdeník Euro, několik dalších časopisů nebo knihy, poslal soud do konkurzu loni v listopadu. Hýsková pak začala majetek vydavatelství rozprodávat.