Plán na prodej knižní divize Mladé fronty Albatrosu krachuje, soud nedal výjimku

Insolvenční správkyně zbankrotovaného vydatelství Mladá fronta zastavila prodej jeho knižní divize.

Insolvenční správkyně zbankrotovaného vydatelství Mladá fronta zastavila prodej jeho knižní divize. Zdroj: Profimedia

Insolvenční správkyně zbankrotovaného vydavatelství Mladá fronta zastavila prodej jeho knižní divize. Krajský soud v Českých Budějovicích totiž neudělil výjimku pro prodej majetku ještě před nabytím právní moci rozhodnutí o konkurzu. Jediným zájemcem o knížky Mladé fronty byl nakladatelský dům Albatros Media.

„Zřejmé je, že pokud se věc nevyřeší v řádu dnů, je velmi pravděpodobné, že již nebude co zpeněžovat, neboť autorům dojde definitivně trpělivost a ukončí licenční smlouvy,“ sdělila insolvenční správkyně Petra Hýsková. 

„Bez těch je pak hodnota skladových zásob nulová, respektive záporná. Záleží tedy rovněž na přístupu zajištěného věřitele,“ dodala.

„Soud opakuje, že existence rizika zkázy či znehodnocení je výsledkem důkladné odborné úvahy insolvenčního správce, nikoliv důvodem pro povolení požadované výjimky soudem. Pro takovou výjimku musí existovat jiné důvody,“ napsal českobudějovický soudce Miloš Vondráček ve sdělení insolvenční správkyni publikovaném v insolvenčním rejstříku.

Z podobného důvodu se již uskutečnil prodej internetové divize a divize časopisů Mladé fronty. Výnos v tomto případě směřoval ke skupině CPI miliardáře Radovana Vítka, která je zajištěným věřitelem.  

S prodejem knižní divize souhlasil i věřitelský výbor a další zajištěný věřitel Crane Constancy Investments slovenského byznysmena Braňa Prieložného. Právě ve zveřejněném sdělení adresovaném zajištěným věřitelům správkyně oznámila, že prodej knižní části vydavatelství spadl pod stůl. 

 „Insolvenční správce si vám proto dovoluje sdělit, že v souladu s požadavkem odborné péče učinil vše, co bylo v jeho silách, aby knižní divizi dlužníka zpeněžil a zachránil ji tak před avizovaným znehodnocením,“ uvedla insolvenční správkyně Hýsková. 

„S ohledem na shora uvedené však v tuto chvíli od snahy zpeněžit předmětný majetek se nadále upouští,“ podotkla.

Albatros nabídl za knižní divizi Mladé fronty 18 milionů korun. Podmínkou Albatrosu bylo, aby transakci povolil soud. 

V lednu se již prodala za zhruba 16 milionů korun on-line divize vydavatelství včetně ochranných známek tištěného časopisu Euro. Novým majitelem je společnost Internet Info.

Zhruba týden poté se vydražily časopisy Motocykl, tři zdravotnické tituly a několik dětských časopisů za 4,2 milionu korun včetně daně z přidané hodnoty. 

Mladá fronta patřila do skupiny byznysmena Františka Savova, který žije v Londýně. V České republice je obviněný v kauze daňových podvodů.