Mohli by jít do podnikatelského důchodu. Místo toho posílají miliardy vědcům a studentům

Investor a podnikatel Jiří Hlavenka

Investor a podnikatel Jiří Hlavenka Zdroj: Osobní archiv

Jiří Hlavenka je investor, který se trefil přesně doprostřed terče. Z pár set tisíc korun vykouzlil přes jeden a půl miliardy korun, a to díky sázce na mladíka s dobrým nápadem – dnes uznávaného byznysmena Olivera Dlouhého, zakladatele letenkového vyhledávače Kiwi.com. Výnos 225 tisíc procent mohl Jiřího Hlavenku poslat na pohodlný odpočinek, jenže on se podobně jako jiní úspěšní podnikatelé rozhodl žít druhý život. Přinášíme příběhy těch, kdo chtějí nechat výrazný otisk ve společnosti a zajistit si tak nesmrtelnost.

Příběh, který v Česku jen tak někdo nezopakuje, začal v roce 2012. Oliver Dlouhý měl tehdy v hlavě nápad na algoritmus, který by uměl chytře pospojovat letecké dopravce, lowcosty i klasické aerolinky. Neměl ale dost prostředků, a tak se setkal s Jiřím Hlavenkou. Ten za sebou už pár úspěšných investic měl. „Přesvědčil mě svým charizmatem. Řekl jsem si, že to má v hlavě srovnané, je šikovný, má rozhled. I když za ním nebyla žádná validace, zjevně chtěl řešit reálný problém a dotáhnout to do konce,“ vzpomíná dnes investor. Tehdy to pro něj byla jedna z řady investic. Netušil, v jak velký exit jednou vyústí.

Ta chvíle přišla po dlouhých jednáních v roce 2019. Do start-upu tehdy už pojmenovaného Kiwi.com vstoupil newyorský fond General Atlantic a Hlavenku s několika dalšími investory vykoupil. „Nad důchodem jsem ani nepřemýšlel, co bych tam dělal? Už od roku 2002 firmy aktivně neřídím, ale investuji, což se dá dělat do devadesáti, když člověku slouží zdraví,“ říká Jiří Hlavenka.

Mluvit o něm jen jako o investorovi, byť má na pětadvacet aktivních investic, by však bylo zjednodušující. Člen Pirátů je jihomoravským radním pro vědu, výzkum a inovace. Těží z toho, co kraj roky trpělivě pěstoval. Jde opět o start-upy, do nichž šly na jižní Moravě z veřejných peněz za posledních dvacet let zhruba dvě miliardy korun. „Bez toho trvalého bušení, jako je podpora talentů, start-upů, spin-off firem, spoluprací s korporacemi a vysokými školami by se to nepovedlo. Dneska můžeme říci, že region udělá miliardový exit každý rok,“ popisuje Jiří Hlavenka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!