Na trh prodejců oblečení pro akční sporty vstupuje přední světový hráč

ilustrační

ilustrační Zdroj: Reuters

australský dolar, ilustrační
ilustrační
3
Fotogalerie

Australský výrobce oblečení pro surfaře Billabong se dohodl na svém převzetí konkurenční firmou Boardriders. Dohoda ohodnocuje společnosti na 197,7 milionu australských dolarů (3,3 miliardy korun). Boardriders mimo jiné vlastní značky sportovního oblečení Quiksilver, Roxy a DC Shoes. Spojením Boardriders a Billabong vznikne přední světový prodejce oblečení pro akční sporty s více než 630 obchody v 28 zemích a internetovými obchody ve 35 zemích světa.

Majitelem Boardriders je investiční firma Oaktree Capital Management, která již vlastní v Billabongu podíl 19 procent a je jeho velkým věřitelem. Oaktree spolu s firmou Capital Management Billabong v roce 2013 zachránila před krachem, firmu se však nepodařilo vrátit k zisku, hlavně kvůli silné konkurenci na trhu.

Firma Billabong vznikla v roce 1973. V roce 2000 vstoupila na australskou akciovou burzu a v době vrcholu v roce 2007 tržní kapitalizace firmy činila až 3,8 miliardy AUD, upozornila agentura Bloomberg. V roce 2013 se však dostala do problémů kvůli vysoké ztrátě a musela zcela odepsat hodnotu své hlavní značky. Ani po záchraně investičními firmami se jí však nepodařilo oživit a za posledních pět let byla v zisku pouze jednou.

Firma Quicksilver byla založená v Austrálii v roce 1969, v roce 1986 se však přesunula do USA, kde se obchodovalo s jejími akciemi. V roce 2015 vyhlásila bankrot, prošla restrukturalizací a stala se z ní soukromá společnost, uvedla BBC.