Naučte se obchodovat na burze sázek

Betfair

Betfair Zdroj: Betfair

Obchodujte 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce, bez transakčních poplatků a na bezpočtu sportovních událostech, které se po celém světě právě odehrávají. Burza sázek Betfair nabízí dostatečnou likviditu i volatilitu k tomu, aby se mohla stát součástí Vašeho investičního portfolia.

Jak to funguje?

Burza sázek přinesla revoluci ve způsobu sázení na sportovní události tím, že jednoduše vynechala z procesu podávání sázek sázkové kanceláře a umožnila na své platformě sázet uživatelům z celého světa přímo proti sobě. Vznikl tak obrovský globální trh a nyní společnost Betfair zpracovává více než 7 milionů transakcí denně, což je více, než všechny evropské burzy dohromady.

Burza umožňuje obchodovat obrovské množství instrumentů neboli možných výsledků jednotlivých sportovních událostí, jako například vítěz Ligy mistrů, vítěz Wimbledonu, vítěz fotbalového zápasu, atd.

BetfairBetfair | Betfair

Tím, že se na burze sázek můžete postavit jak do role sázkaře, tak do role sázkové kanceláře, vzniká základní předpoklad obchodování – možnost nákupu & prodeje. Můžeme tedy například před zahájením utkání nakoupit kurz týmu A, a jakmile tento tým obdrží branku, kurz můžeme odprodat.

Náš zisk se bude rovnat rozdílu nákupních a prodejních kurzů. {Poznámka: jelikož tým A obdržel branku, kurz na jeho výhru vzrostl, protože se zároveň šance na výhru zmenšily.} Bude nám jedno, jaký bude výsledek zápasu, protože zisk jsme dosáhli rozdílem nákupního a prodejního kurzu, nikoliv tipováním vítěze.

Na sázkové burze lze obchodovat všechny známé sporty. Fotbalové zápasy, tenisové zápasy, koňské a chrtí dostihy, hokej, šipky a mnoho dalších. Každý sport má na burze jinou charakteristiku, likviditu, volatilitu i životnost trhu.

Specifika sázkových trhů

I když jsou trhy na sázkové burze velmi podobné těm finančním, v některých ohledech jsou odlišné. Například mají omezenou životnost. Začátek trhu je determinován momentem, kdy sázková burza otevře sportovní událost k sázení a konec nastává ve chvíli, kdy sportovní událost skončí. Poté jsou vypořádány sázky i jednotlivé obchody a událost se uzavře. Je tedy zřejmé, že každý sport má životnost svých dílčích trhů jinou a i vlastnosti trhů se v čase mění. Pro ilustraci může být fotbalový zápas Ligy mistrů otevřen k sázení týden před svým zahájením, uzavřen bude ve chvíli skončení zápasu. Během této doby můžeme na trhu obchodovat. Je také zřejmé, že likvidita bude s blížícím se začátkem zápasu narůstat díky tomu, že celý svět bude na tuto příležitost sázet. Volatilita naopak vzroste během utkání, kdy kurzy budou více či méně odrážet situaci na hřišti, která může být velmi proměnlivá.

Dalším specifikem sázkových trhů je kurzová hladina, která je ukazatelem konkurenceschopnosti vypsaných kurzů a která zamezuje tvorbě arbitráží v rámci jedné události. Například v tenisovém utkání nemohou kurzy na oba hráče současně klesat nebo současně stoupat. Vždy musí kurz na jednoho hráče klesnout, aby kurz na druhého mohl stoupnout.

Intradenní obchodování

Pokud Vás zajímá alternativa k intradennímu obchodování, sázková burza Vám může nabídnout každý den v roce (kromě Velikonoc a Vánoc) cca 20-50 koňských dostihů, které se konají ve Velké Británii a Irsku. Co je na nich tak zajímavého? Jsou velice likvidní a zároveň dostatečně volatilní a běhají se v cca 10ti minutových intervalech. Spekulace na vývoj kurzů jednotlivých účastníků dostihu jsou velice populární, a tak není divu, že se ke konci životnosti těchto trhů (zpravidla 10 až 30 minut před odběhnutím dostihu) zobchodují statisíce až miliony liber.

Výhody sázkové burzy

Jelikož je sázková burza primárně určena pro profesionální i rekreační sázkaře z celého světa, nejsou kladeny na počáteční vklad velké požadavky. Minimální vklad na sázkovou burzu je 15€ a minimální možná sázka (pro nás minimální hodnota obchodu) jsou 2€. Za velmi přijatelné peníze lze tedy využívat všech možností burzy. Za zmínku stojí také to, že zde neexistují transakční poplatky, protože sázková burza si bere malou provizi (zpravidla 2-5%) pouze z Vašich čistých výher. Stejně tak nejsou kromě jednorázových poplatků za software třetích stran účtovány žádné další poplatky za živá data (zdarma je 20 datových volání za sekundu, což je více než dostačující).

Fundamentální a technická analýza

Pro predikci tržních pohybů na sázkové lze používat fundamentální (znalost jednotlivých sportů) i technickou analýzu (v případech, kdy o daném sportu nic nevíte). Je tedy možné obchodovat pouze na základě toho, jak se trhy chovají, a není nutná odborná znalost sportů. K tomuto účelu slouží zejména tzv. pre-race nebo pre-match trading, kdy se spekuluje na vývoj kurzu pouze před začátkem zápasu nebo dostihu. Ve světě velmi populární je například obchodování koňských dostihů před jejich začátkem, přičemž mnoho z profesionálů neví o koňských dostizích téměř nic.

Obchodní software

I když se na burze sázek dá obchodovat i přes webové rozhraní, je mnohem efektivnější používat speciální software, který skrze API rozhraní komunikuje se servery burzy a čerpá z ní aktuální data. V současné době nejpoužívanější a nejoblíbenější program pro ruční obchodování na burze sázek je AGT Pro, který jako jediný nabízí Český manuál i podporu. Program je extrémně uzpůsobitelný, takže svoji pracovní plochu můžete naplno využít, ať už využíváte jeden monitor, nebo čtyři.

BetfairBetfair | Betfair

Samozřejmostí je možnost používání Stop Lossu, DOM rozhraní, svíčkových i jiných grafů pro lepší analyzování trhu, atd. Pokud by někomu nevyhovovaly grafy a indikátory, které v základu nabízejí jednotlivé aplikace, lze spojit data ze sázkové burzy i s programem Ninja Trader, který v tomto směru jistě uspokojí i ty nejnáročnější uživatele.

BetfairBetfair | Betfair

Chrtba.com

Na závěr bych rád zmínil web, který je obchodování na burze Betfair zasvěcen a který zdarma nabízí informace a praktické rady, jak na sázkové burze obchodovat. Není totiž možné v tomto krátkém článku obsáhnout všechny potřebné informace, a tak Vás nasměruji na stránku, která získala název právě díky obchodování chrtích dostihů a která je pro všechny uživatele přátelským a příjemným místem se spoustou zajímavých článků, návodů, uživatelských blogů, videí a tisíců příspěvků v diskusním fóru, jenž stojí za přečtení.

Chrtba.com se na Vás těší!