Německý dovoz v říjnu klesl nejprudším tempem za dva roky

Přístav v Hamburku (ilustrační foto)

Přístav v Hamburku (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 3.0: Henry Muhlpfordt: Flickr

Největší ekonomika v Evropě a klíčový trh pro české exportéry má v poslední době problémy. Import Německa v říjnu zaznamenal nejprudší pokles za téměř dva roky, uvedl spolkový statistický úřad. Snížil se také německý export. Jeho pokles byl ale mnohem mírnější, než se předpokládalo.

Dovoz se podle sezoně očištěných údajů meziměsíčně propadl o 3,1 procenta, tedy nejprudším tempem od listopadu 2012, zatímco vývoz se snížil pouze o 0,5 procenta. Analytici přitom předpokládali, že import i export vykáže pokles o 1,5 procenta.

Hospodářské vyhlídky Německa nicméně ekonomové nadále hodnotí příznivě. „Slabý import je na jedné straně známkou slabé domácí poptávky, na druhé straně však odráží pokles cen ropy,“ uvedl ekonom Christian Schulz ze společnosti Berenberg Bank.

Podle sezoně neočištěných údajů se navíc export v listopadu vyšplhal na rekordní maximum 103,9 miliardy eur (2,9 bilionu korun), zatímco import dosáhl 81,9 miliardy eur (2,3 bilionu korun), tedy nejvyšší úrovně za dva roky.

Německá centrální banka v pátek snížila odhad růstu domácí ekonomiky na příští rok o polovinu na jedno procento. V letošním roce nyní banka počítá s růstem 1,4 procenta, zatímco v předchozí červnové prognóze letošní růst odhadovala na 1,9 procenta.

Německo doplací na slabé obchodní partnery

Německou ekonomiku letos zasáhl hospodářský útlum klíčových obchodních partnerů v eurozóně. Negativní dopad má také ukrajinská krize, která vedla k prudkému poklesu německého exportu do Ruska.

Ve třetím čtvrtletí se německá ekonomika jen těsně vyhnula recesi, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 0,1 procenta, zatímco ve druhém kvartálu o 0,1 procenta klesl.