Nezaměstnanost klesla na 6,1 procenta, loni byla o procentní bod vyšší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na 6,1 procenta z únorových 6,3 procenta. Bez práce bylo 443 109 lidí, což je nejnižší březnová hodnota od roku 2008. Zaměstnavatelé nabízeli 117 335 volných míst, což je naopak nejvyšší březnová hodnota od roku 2008.

Oznámil to dnes Úřad práce ČR (ÚP ČR). Loni v březnu činila míra nezaměstnanosti 7,2 procenta a bez práce bylo 525 315 lidí.

„Těžko dnes najdete firmu, které nechybí lidi. Rostoucí ekonomika vytváří nová pracovní místa jak ve výrobě, tak ve službách, a je stále obtížnější je obsadit. Rozjezd nových provozů je brzděn nedostatkem lidí do provozu, řidiči i manažery. Firmy se snaží nové kandidáty nalákat nejen na výši nástupního platu, ale i na pracovní prostředí či benefity, kterými se snaží lidi udržet. Podle našich průzkumů totiž hodlá letos zvyšovat stavy zaměstnanců polovina českých firem,“ říká Andrea Linhartová Palánová, odborník na řízení lidských zdrojů ze společnosti PwC ČR.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v březnu všech 77 regionů. Nejnižší zůstává nadále nezaměstnanost v Praze, kde činí 4,1 procenta. Nejvyšší je naopak stále podíl nezaměstnaných v Ústeckém kraji, a to devět procent. Mezi okresy je nejnižší nezaměstnanost na Rychnovsku a Praze-východ (shodně 2,5 procenta), nejvyšší pak na Mostecku (11,4 procenta) a na Bruntálsku (10,9 procenta).

Řada regionů hlásí nárůst poptávky po sezónních pracovnících ve stavebnictví, v zemědělství, pohostinství, turistickém ruchu, ve službách či v lázeňství. Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce.

„V okresech, kde klesl podíl nezaměstnaných na pět procent nebo méně, již bydlí víc než třetina celkové populace. V následujících měsících ovšem pomůžou trhu práce sezónní faktory, díky nimž můžeme počítat do června s poklesem počtu lidí bez práce o dalších 60 tisíc. Současný stav ekonomiky začíná rozhodovat o tom, zda bude pokračovat pokles podílu nezaměstnaných i na podzim, nebo se situace obrátí,“ uvádí hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

Už nyní evidují některé kraje vyšší zájem zaměstnavatelů o zaměstnance na krátkodobé pracovní poměry, tedy letní brigády. Hledají například kuchaře, číšníky, servírky, uklízeče, pomocníky v zahradnictví a ve stavebnictví. Poptávka je i po prodavačích rychlého občerstvení a zmrzliny. Objevují se též nabídky pro plavčíky nebo dozor na dětských letních táborech.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 3,8 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (18,6), Ústí nad Labem (14,8), Bruntál (13) a Chomutov (11). Nejlépe na tom je Praha-východ, kde na jedno volné místo připadá 1,1 uchazeče.

Zaměstnavatelé v březnu nabízeli o 2509 volných míst více než v únoru a dokonce o 41 285 více než před rokem. Nejvíce volných pozic je v Praze, a to 17 077. Přesto se vysoký počet nabízených pozic často nedaří z různých důvodů obsadit.

„Kromě nedostatku praxe, kvalifikace, dovedností a znalostí ze strany uchazečů o zaměstnání to může být úroveň nabízené mzdy, práce na směny, například v případě rodičů malých dětí či osob se zdravotním postižením, fyzicky náročná práce, vysoké nároky ze strany zaměstnavatele či nejistota v podobě termínovaných smluv. Problémem může být i omezená mobilita,“ uvedl ředitel Odboru zaměstnanosti ÚP ČR Jan Karmazín.