Nissan plánuje v Číně investice za téměř dvě stě miliard

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai Zdroj: Autorevue.cz

Japonská automobilka Nissan Motor Co hodlá v příštích pěti letech investovat v Číně spolu s partnerskou společností Dongfeng Group 60 miliard jüanů (192,6 miliardy Korun) s cílem stát se jednou ze tří nejvýznamnějších automobilek na tomto největším světovém trhu. Vyplývá to z prohlášení obou firem.

Do roku 2022 automobilky chtějí zvýšit dodávky na čínský trh z loňských 1,5 milionu na ročních 2,6 milionu automobilů. Nissan se zaměří především na elektromobily a vozy Venucia, které jsou jeho tamní značkou. Dalším cílem je zvýšit prodej lehkých užitkových vozů a nákladních automobilů.

Na čínském automobilovém trhu dominují už téměř dvacet let společnosti General Motors Co a Volkswagen AG, každá z nich tam vloni prodala zhruba čtyři miliony vozů. Se značným odstupem jsou za nimi čtyři automobilky Nissan, Toyota Motor Corp, Ford Motor Co a Honda Motor Co, jejichž prodeje se vloni pohybovaly jednotlivě nad jedním milionem.

Ambiciózní jsou cíle tandemu Nissan a Dongfeng v oblasti elektromobilů. Jejich společný podnik připravuje na 20 verzí různých modelů na elektrický pohon. Do roku 2022 chce těchto aut prodávat kolem 700 tisíc ročně.