O německé zboží je v cizině zájem, export vzrostl na nový rekord

Kontejnery v hamburském přístavu

Kontejnery v hamburském přístavu Zdroj: ctk/AP

Německý vývoz a dovoz vzrostly v červenci na nová maxima a sezonně neupravený přebytek obchodní bilance vystoupil na rekordních 25 miliard eur (677 miliard korun). Tyto údaje německého statistického úřadu ukázaly, že zahraniční poptávka po německém zboží je navzdory útlumu v Číně nadále vysoká a že silná zůstává i domácí poptávka.

Vývoz vzrostl proti předešlému měsíci po úpravě o 2,4 procenta na 103,4 miliardy eur a v meziročním srovnání byl vyšší o více než šest procent. Podle analytiků podpořil export slabý kurz eura. Dovoz se zvýšil o 2,2 procenta na 80,6 miliardy eur při meziročním růstu o tři procenta. Oba údaje byly nejvyšší od sjednocení Německa v roce 1991.

Vývoz do zemí Evropské unie se v meziročním srovnání zvýšil o 6,9 procenta, z toho do zemí eurozóny stoupl o 5,5 procenta. Export mimo EU posílil o 6.4 procenta.

Slabé euro podpořilo německý vývoz zejména do Spojených států, které se v prvním pololetí staly největším jednotlivým obchodním partnerem Německa, řekl agentuře AP ekonom společnosti ING Carsten Brzeski. Stefan Kipar z BayernLB uvedl, že zvýšená obchodní výměna s USA, Británií a eurozónou nahradila útlum v obchodě s rozvíjejícími tržními ekonomikami v čele s Čínou.

Největší evropská ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila mezičtvrtletní tempo růstu na 0,4 procenta a meziročně rostla o 1,6 procenta. Hlavním motorem růstu se znovu stal právě zahraniční obchod; domácí poptávka, která hnala ekonomiku vzhůru v předešlých dvou letech, naopak růst brzdila.