Obavy z koronaviru se projevují i na akciových trzích a těžbě ropy

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Propad čínských burz

Pokračující epidemie koronaviru oslabuje čínské burzy. Ty se propadly o skoro devět procent. Hlavní index šanghajské burzyklesl o 8,73 procenta na 2716 bodů a významem druhá burza v Šen-čenu ztratila 8,99 procenta na 1598,80 bodu. Šanghajský index dokonce otevřel na nejnižší úrovni od února 2019. 

Závěrečné řeči

Američtí senátoři přednesou své závěrečné řeči v kauze ústavní žaloby vedené proti prezidentovi Donaldu Trumpovi. Prostor k proslovům dostane obžaloba i obhajoba. Výsledek celého procesu by měl být znám ve středu. Pro Trumpovo odvolání je potřeba dvoutřetinová většina a vzhledem k tomu, že republikáni v Senátu disponují nadpolovičním počtem hlasů, je jiný než „osvobozující" rozsudek velice nepravděpodobný.

Více než SARS

Počet obětí koronavirem překročil v Číně 360. Tedy více než při epidemii nemoce SARS, která v Číně řádila na přelomu let 2002 a 2003. Nově přibylo 2829 nakažených a celkově se toto číslo zvýšilo na 17 205 infikovaných. V Praze mezitím přistálo letadlo s Čechy a Slováky, kteří byli evakuování z čínského města Wu-Chan, kde celá epidemie začala. V těchto chvílích je čeká testování na případnou nákazu koronavirem. 

Koronavir zasáhl i ropu

Epidemie se dotýká nejen bezpečnosti obyvatel, ale také akciových trhů a ropného průmyslu. Čínská poptávka po ropě klesla v přibližně o tři miliony barelů denně, což je zhruba o dvacet procent z celkové spotřeby. Těžba ropy v lednu klesla i v rámci OPEC na několikaleté minimum. Výjimkou je Rusko kde těžba ropy vystoupala na 11,28 milionů barelů denně. To je nejvyšší číslo od loňského srpna. Právě Rusko je nyní ve spojení se Saúdskou Arábií, která chce kvůli kvůli mizerným výsledkům v ropném průmyslu svolat schůzi OPEC.

Johnsonův projev

Poprvé od vystoupení z Evropské unie pronese svůj projev britský premiér Boris Johnson. V něm se údajně chystá vyjádřit k budoucí formě obchodních vztahů mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Podle odborníků je možné, že britský premiér je připraven ukončit jednání s EU v případě nesplnění jeho podmínek.