AAA Auto na burze končí. Vykoupí vlastní akcie za 23 korun za kus

Vývoj akcií AAA Auto v uplynulém roce

Vývoj akcií AAA Auto v uplynulém roce Zdroj: E15

Skupina autobazarů AAA Auto stanovila výkupní cenu svých akcií v rámci odchodu z burzy cenných papírů na 23,30 Kč za kus. Akcionáři obchodující na maďarské burze je budou moci prodat za 275,173 forintu za akcii. Vlastníci budou moci nabídnout akcie na obou trzích od 8. dubna. V současnosti se akcie společnosti v Praze obchodují kolem 23,8 Kč.

Řetězec autobazarů AAA Auto uvedl své akcie na trh v rámci primární emise v roce 2007. Upisovací cena 28,1 procenta akcií se vyšplhala na 55,1 koruny za kus a majoritní vlastník Anthony Denny tak na rozvoj společnosti získal 1,1 miliardy korun.

O stažení akcií rozhodla v pátek mimořádná valná hromada. Návrh podal zakladatel firmy Denny, který aktuálně drží téměř 78 procent akcií. Úmysl vykoupit vlastní akcie obchodované na kapitálových trzích ohlásil v polovině února. Krok souvisí s jeho záměrem prodat majoritní podíl firmy; strategičtí investoři totiž podle předběžných jednání preferují investici do AAA jako do soukromé společnosti.

Podle analytika J&T Banky Pavla Rysky cena akcie AAA v rámci odkupu odpovídá její tržní hodnotě na burze za poslední dobu, firma ale odchází z trhu v době, kdy se jí začalo opět dařit, což se mohlo projevit v růstu ceny cenných papírů.

„Cena akcie v IPO (první veřejná nabídka akcií) byla naprosto nadsazená, což se ukázalo hned v prvních měsících obchodování. Současná cena, kterou nabízí AAA Auto ve zpětném odkupu akcií, je naopak příliš nízká. Jednak jde o necelou polovinu upisovací ceny a jednak je v současnosti firma v mnohem lepší kondici, než byla při IPO, čemuž nabízená cena neodpovídá,“ uvedl k odchodu sítě autobazarů AAA z burzy analytik Cyrrusu Jiří Šimara.

Vývoj akcií AAA Auto v uplynulém roceVývoj akcií AAA Auto v uplynulém roce | E15

V Maďarsku bude firma akcie vykupovat do 7. června, v Česku do ukončení obchodování na Burze cenných papírů Praha.

AAA Auto provozuje 30 poboček v Česku, na Slovensku a v Rusku. Skupina loni zvýšila prodej o 15 procent na 51.400 aut a zdvojnásobila zisk na 22,3 milionu eur. Letos plánuje návrat na maďarský trh.