AAA Auto v pololetí zvýšila tržby o 42 procent

aaa

aaa

Skupina autobazarů AAA Auto těžila z oživení na trhu ojetých vozů a zvýšila v pololetí tržby o 41,8 procenta na 130 milionů eur (asi 3,2 miliardy korun). Konsolidovaný čistý zisk se zvýšil o 37,7 procenta na 3,2 milionu eur (asi 78 milionů korun).

AAA Auto nerostl jen počet prodaných vozů, zvýšené tržby odráží i meziročním nárůst průměrné prodejní ceny. Firma prodala za letošních prvních šest měsíců 22 241 vozů, což je meziročně o 18,1 procent víc. Průměrná cena za prodaný vůz pak proti stejnému období loni stoupla o 22,1 procenta.

„Celkově dynamika výsledků potvrzuje oživení na spotřebitelském trhu ojetých vozů, který skupina AAA AUTO zaznamenává od května loňského roku na obou trzích působení v České republice a na Slovensku,“ uvedla firma.

Společnost také vypíchla, že ve druhém čtvrtletí vzrostl počet vozů prodaných na úvěr nebo leasing na 42,4 procenta, během stejného období loni to bylo jen 38,3 procenta.

„Důsledkem toho se společnosti podařilo dosáhnout vyšší penetrace finančních služeb, jež nesou vysokou ziskovou marži. S růstem penetrace došlo zároveň k nárůstu prodejů ostatních finančních služeb (jako je pojištění) a doplňkových produktů. Stejně tak se zvýšila průměrná cena na prodaný vůz, neboť zákazníci inklinují při použití úvěrového financování k nákupům dražších a lépe vybavených vozů.“ uvedla AAA Auto.

Společnosti se tak podařilo zvýšit provozní zisk (EBITDA), který vzrostl meziročně o více než pětinu na 7,4 milionu eur.

V září plánuje AAA Auto expanzi do Ruska, chystá se tam poblíž Moskvy otevřít své první centrum. Zvažuje také návrat na maďarský trh. V Česku a na Slovensku má firma v současnosti kolem 25 poboček. Kvůli krizi se ale stáhla z Polska a Rumunska.

Skupina AAA Auto plánuje také rozšířit své aktivity i o finanční služby. Společnost INEX Broker, která je stoprocentní dceřinou společností skupiny, získala od České národní banky licenci pojišťovacího agenta a makléře. INEX Broker bude služby vedle Česka nabízet na Slovensku.