Aelia ovládne duty free shopy na Ruzyni

Duty free

Duty free

Společnost Aelia Czech republic dále rozšiřuje své obchodní aktivity v tuzemském leteckém byznysu. Aktuálně kupuje od podnikatelů Jiřího Šimáněho a Jaromíra Šmejkala firmu UG Air, která na letišti Ruzyně provozuje deset Duty Free obchodů. Informoval o tom portál Motejlek.com, potvrdilo to i Letiště Praha, které obchodní plochy vlastní. „Byli jsme o tom informováni, pro nás se tím nic nemění,“ uvedla mluvčí letiště Michaela Lagronová.

Hodnota transakce nebyla zveřejněna, dá se očekávat v řádech stamilionů, případně přes miliardu korun. Podle informací E15.cz spojení nyní zkoumá antimonopolní úřad.

Aelia Czech republic transakcí zásadně rozšíří své podnikání na letišti. Dosud tady má dva bezcelní obchody, které v roce 2009 koupila od Českých aerolinií. Kromě dvou prodejen na Ruzyni získala tehdy za celkem 764 milionů i jednu provoznu na letišti v Karlových Varech a prodej na palubách letadel ČSA.

Nákupem UG Air předčí Aelia dalšího ruzyňského provozovatele bezcelních obchodů, kterým je firma Dufry CE. Ta má nyní na pražském letišti osm obchodů z celkových 20. Kromě bezcelních obchodů patří do portfolia UG Air i čtyři „obyčejné“ letištní prodejny.

Česká Aelia je společným podnikem Aelia Group a HDS Retail Czech Republic. Oba subjekty jsou součástí francouzské skupiny Lagardere Services, která patří ke světovým lídrům mezi obchodníky v dopravních terminálech.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.