Američané si oblíbili Jelínka. Vývoz alkoholu do USA roste

Vizovické likérce Rudolf Jelínek roste v posledních letech vývoz do USA. Spojené státy jsou pro ni po Slovensku druhým největším exportním trhem. Podíl vývozu do USA na celkovém exportu firmy dosahuje zhruba deseti procent a v poledních letech stabilně roste. V roce 2012 se vývoz do USA proti roku 2011 zvýšil o 13 procent.

Likérka Rudolf Jelínek je úspěšná především v Kalifornii. „Největší zájem je zde o náš Fernet R. Jelínek,“ uvedl místopředseda představenstva likérky Zdeněk Chromý. Bylinný likér firma vyvinula v roce 2010 na základě poptávky severoamerického trhu, jinam ho nedodává. Bylinný macerát pro výrobu fernetu se skládá z dvanácti druhů bylin, polovina je tuzemského původu, druhá pochází z exotických bylin a plodů celé planety.

Tradiční je v USA také prodej košer slivovice, kterou tam Jelínek vyváží už 80 let. Oblíbená je u tamní židovské komunity, výroba košer slivovice nebyla přerušena ani po roce 1948. Pravidelně na ni dohlíží pověřený rabín. Likérka se letos poprvé přihlásila do mezinárodní soutěže lihovin World Spirits Competition, která se koná v Beverly Hills v Kalifornii. Přihlásila tam desetiletou zlatou košer slivovici a fernet, oba nápoje získaly zlatou medaili za výjimečnou chuť. Toto ocenění dostalo v letošním ročníku 18 procent ze 121 přihlášených vzorků. Oba výrobky, které byly jedinými českými zástupci v soutěži, získaly také bronzovou medaili za své obaly.

„Soutěže v Beverly Hills jsou velmi prestižní. V soutěži World Spirits Competition vybírají respektovaní experti z místních restaurací, hotelů a barů ty nejlepší lihoviny z celého světa. Hodnotí přitom jejich chuť, obal a design,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel likérky Miroslav Motyčka.

Loňská prohibice spojená s metanolovou aférou stáhla vizovickou likérku Rudolf Jelínek do první ztráty od roku 1998. Ztráta loni činila 15,9 milionu korun. Předloni přitom firma dosáhla čistého zisku 22,6 milionu korun. Tržby z prodeje vlastních výrobků poklesly v meziročním srovnání o 15 procent a dosáhly téměř 253 milionů korun. Letos již likérka opět plánuje zisk ve výši 17,4 milionu.

Zdeněk Chromý: Ve Vizovicích plánujeme hotel a v Praze reprezentační centrum