Analytici: Povánoční výprodeje budou kvůli intervenci ČNB slabší

Nákupní centrum o Vánocích

Nákupní centrum o Vánocích Zdroj: Michael Tomes, E15

Sezóna povánočních výprodejů bude letos podle analytiků o něco slabší než loni, týká se to hlavně elektroniky. Předvánoční sezona letos začala o měsíc dříve kvůli intervenci ČNB a následnému oslabení české měny, Češi poté v obavách ze zdražení dováženého zboží začali ve velkém nakupovat, hlavně elektroniku. Listopadová intervence centrální banky tak zamíchala s tradičním spotřebitelským chováním na konci roku.

Podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba prozatímní výsledky naznačují, že maloobchodní sezóna před Vánocemi bude silnější než loňská. To by mělo zbrzdit trend výprodejů, který byl loni velmi silný. „Zatímco vloni před Vánocemi maloobchod takřka skomíral, po Vánocích spotřebitelé mířili na výprodeje ve velkém. V letošním roce očekávám, že sezóna výprodejů bude slabší, protože lidé očekávají růst cen v budoucnu, a proto raději nakupují už teď,“ uvedl Kozub.

Bude ale záležet na jednotlivých segmentech, dodal. Například v elektronice čeká silnější nákupní sezónu před Vánocemi. Naopak u módy a textilu mají být povánoční výprodeje tradičně silné.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška ale oslabení koruny v listopadu nevyvolalo příliš silnou nákupní horečku. „Povánoční prodeje mohou být proti jiným letům o něco nižší, rozdíl ale nečekám zásadní. Snížení povánočních prodejů bude vyvoláno menším rozsahem slev a možná i menším výběrem zboží z dovozu, které na pultech po vánocích zbude,“ uvedl.

Analytička Raiffeisenbank Helena Horská si myslí, že intervence ČNB v předvánočním období dost pravděpodobně zahýbala už zajetými zvyklostmi českých spotřebitelů, kteří si zvykli kupovat „vánoční“ dárky až v lednových výprodejích. „Pod tíhou obav ze zdražení se domácnosti raději vrhly na nákupy bílého zboží a elektroniky ještě před Vánoci. V případě sezónního oblečení a vybavení do zimy a na hory bude zájem o lednový výprodej podobný jako v předchozích letech,“ řekla. Intervence ČNB podle ní nejspíš podpoří spotřebu na závěr roku, první čtvrtletí může být ale o to slabší.