Autobazary AAA Auto dostaly pokutu půl milionu za reklamu na půjčky

AAA Auto (ilustrační foto)

AAA Auto (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Síť bazarů AAA Auto dostala od České obchodní inspekce pokutu půl milionu korun za chyby v reklamách na půjčky. Některé pobočky firmy podle inspekce neuváděly správně reprezentativní příklad úvěru, jak požaduje zákon. Někdy dokonce v reklamách zcela chyběla RPSN, tedy cena půjčky.

Jak píše list Dnes, chyb se podle České obchodní inspekce (ČOI) dopustily pobočky autobazaru v Hradci Králové a Pardubicích. Inspekce v odůvodnění pokuty uvádí, že v reklamách chyběly právě klíčové informace, podle kterých se zákazníci rozhodují, zda si půjčku vzít. Sankce již nabyla právní moci, bazar má zaplatit ještě během tohoto týdne. Mluvčí AAA Auto Michal Häckl deníku řekl, že firma se závěry ČOI nesouhlasí a chystá právní kroky. Bazar může podat správní žalobu, mluvčí ale chystaný postup firmy blíže neupřesnil.

Podle mluvčí ČOI Jany Jelínkové dostal autobazar za chyby v obsahu reklam na půjčky již dříve tři pokuty, jednou 10 tisíc a dvakrát 50 tisíc korun. Proto také nyní inspekce sáhla k tvrdšímu postihu. Podle Häckla ale byly sankce uděleny za „jednání odlišné povahy“, individuální administrativní chyby, které byly odstraněny hned po kontrole. Za co přesně bazar pokuty dostal, už ale mluvčí AAA Auto neuvedl.