Automatů dál ubývá. Firmy nestíhají nová povolení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Podnikatelé s hazardem mají problém. Většině provozovatelů hracích automatů vypršela s koncem února potřebná povolení podle starého zákona o loteriích. Požadavky nového, daleko přísnějšího zákona o hazardu, zatím splňuje jen několik tisíc „beden“. 

Zatímco na konci února mohly firmy vydělávat na 19 779 automatech díky povolení ještě na základě starého zákona, která budou dobíhat do roku 2019. Prvního března jich bylo už jen 6 948. Parametry nového zákona zatím splňuje 9 210 strojů. Dohromady jich tak nyní v Česku funguje zhruba šestnáct tisíc. Ještě na konci minulého roku přitom legálně fungovalo přes 47 tisíc automatů.

Poslední šanci, jak oddálit proces registrování hracích automatů podle nového zákona, měly firmy v prosinci 2016. Tehdy se předzásobily snáze získatelnými povoleními dle starého zákona, která ve velkém vypršela letos na konci února. To způsobilo i kritizovaný nárůst počtu automatů v prvním roce nového zákona. „Ministerstvo financí bylo povinno povolení udělit a činilo tak na minimální možnou dobu jednoho roku,“ sdělil E15 mluvčí úřadu Filip Běhal.

Automatů povolených dle starého zákona však bude dál ubývat. „Za celý březen uplyne přibližně osm set technických zařízení. K prvnímu dubnu jich budeme evidovat přibližně 6 100,“ dodal Běhal. Samostatnou skupinu pak vytváří 7 200 automatů s desetiletým povolením, které vyprší nejpozději v roce 2019. Od tohoto okamžiku už budou muset všechna zařízení v Česku podléhat novému zákonu o hazardních hrách.

Ten například nařizuje provozovatelům, aby měli na účtech alespoň dva miliony eur, byli bezúhonní a neměli dluhy nebo aby doložili organizační strukturu společnosti s průhledným vymezením pravomocí. Povolení k umístění herního prostoru bude navíc ve výhradní pravomoci příslušné obce.

Od letoška ale musejí automaty hráčům zobrazovat, jaký čas u zařízení strávili, celkový přehled čistých proher nebo například hráčem nastavené limity sázek či výher. Automaty proto musejí získat "razítko" potvrzující splnění přísnějších požadavků státu na software strojů. Zda herny reálně dodržují legislativu, kontroluje celní správa.

„Kontroly zaměříme na to, zda provozované technické hry mají platné povolení a pokud bylo potřeba, tak zda prošly recertifikačním procesem,“ řekla E15 mluvčí celníků Martina Kaňková.