Babiš: Kvůli chybám minulých vlád navýšíme kapitál exportní pojišťovny

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Základní kapitál státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) bude navýšen o 2,775 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí, podle kterého dnes ministři všech akcionářských ministerstev podepsali smlouvu o úpisu nových akcií. EGAP firmy využívají hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde je zvýšená pravděpodobnost, že za zboží či služby nedostanou zaplaceno.

Podle zprávy o činnosti EGAP a České exportní banky (ČEB), kterou vládě předložily ministerstva financí a průmyslu, chybí v systému exportního financování odhadem 15 až 20 miliard korun, jež budou muset být uhrazeny ze státního rozpočtu. Odkládání sanace systému financování podpory exportu v čase by blokovalo další fungování ČEB a EGAP.

Stát vykonává vlastnická práva v EGAP prostřednictvím ministerstva financí (40 procent), ministerstva průmyslu a obchodu (36 procent), ministerstva zemědělství (12 procent) a ministerstva zahraničí (12 procent). Jejich akciové podíly se po navýšení kapitálu nezmění.

„Důvodem navýšení kapitálu je vybavení EGAP ke krytí ztrát z pojistných událostí, které jdou na vrub zásadním selháním u rozsáhlých obchodních případů uzavřených za předchozích vlád ODS a TOP 09. Dopady fatálních pochybení při řízení institucí na podporu exportu a jejich předchozí podnikatelské strategie se negativně promítnou nejen do hospodářského výsledku, ale také do primárního kapitálu EGAP,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Navýšení kapitálu je podle něj potřebné ke krytí regulatorních požadavků a k zajištění dalšího bezproblémového fungování klíčové instituce na podporu českého vývozu.

Vláda současně schválila navýšení kapitálu ČEB o miliardu korun v roce 2016. Sanace ztrát za dříve uzavřené obchodní případy z minulých období a doplnění kapitálu na přísnější regulatorní podmínky si podle ministerstva v následujících pěti letech vyžádají přes 15 miliard korun.

EGAP očekává za letošní rok ztrátu pět až osm miliard korun, loni měla ztrátu 5,92 miliardy korun. Od letošního ledna do srpna skončilo její hospodaření účetní ztrátou 371,6 milionu korun.

Pohledávky skoro za 40 miliard

ČEB evidovala ke konci března problémové pohledávky se selháním dlužníka ve výši 38,3 miliardy korun. Z toho ztrátové pohledávky z nesplácených úvěrů činily 18,6 miliardy korun. Nesplácené pohledávky pocházejí většinou z budování skláren, elektráren a továren, kterým čeští výrobci posílali stroje a vybavení.

Banka letos uvedla, že do dvou let chce vyřešit polovinu ztrátových pohledávek, mimo jiné jejich prodejem ve veřejné soutěži. Problematické obchodní případy pocházejí z let 2007 až 2011, některé z nich vyšetřuje policie.