Policie obvinila exmanažery EGAP, prý zkreslovali informace

Karel Pleva

Karel Pleva Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Bývalé manažery státní Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) policie viní, že způsobili pojišťovně škodu 383 milionů korun. Tehdejší generální ředitel EGAP Karel Pleva a jeho obchodní náměstek Jiří Skuhra údajně v dubnu 2010 v dokumentech pro jednání dozorčí rady úmyslně mazali a zkreslovali informace o riziku spojeném s výstavbou továrny na cement ve Vietnamu. Píšou to dnešní Lidové noviny.

„Obvinění jednali s cílem dosáhnout schválení příslibu pojištění a následného uzavření pojistné smlouvy, protože si byli vědomi, že pokud by dozorčí rada EGAP znala všechny okolnosti obchodního případu, tak by příslib neschválila,“ citují LN z usnesení o zahájení trestního stíhání Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality.

Vyšetřovatelé dvojici viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Oba muži odmítli věc komentovat. Podle listu by dozorčí rada EGAP dnes mohla jednat o budoucnosti místopředsedy představenstva EGAP Milana Šimáčka, který byl členem vedení pojišťovny v době pojištění vietnamského úvěru. Na programu jednání to ale nemá.

Smazání několika pasáží

Podklady pro jednání dozorčí rady EGAP o pojištění úvěru od České exportní banky (ČEB) pro Inekon Group a vietnamského investora Phu Son podle LN připravoval Skuhra. V materiálech údajně navrhl smazání několika pasáží, které byly k projektu skeptické, jako například závěr studie KPMG o rentabilitě vietnamského trhu s cementem. Pleva tyto úpravy údajně schválil. Dozorčí rada přes pochybnosti některých členů projekt schválila.

ČEB kvůli pochybnostem z projektu odešla, úvěr 2,5 miliardy korun poskytla PPF Banka. Ta později čerpání z úvěrového rámce stopla, z celkových 100 milionů eur se stihlo vyčerpat 30 milionů eur (cca 800 milionů korun), které chce nyní PPF Banka od EGAP. Detektivové se kauzou zabývali zhruba od roku 2011.

Loni v lednu si vyšetřovatelé došli pro dokumenty do EGAP, ČEB i do některých firem kvůli vyšetřování 16 případů podezřelého exportního financování. O měsíc později protikorupční policie zahájila úkony trestního řízení.