Banky potápějí retailovou skupinu Premium Fashion Brands

V rychlém sledu za sebou dvě české banky vyvolaly insolvenční řízení s firmami kolem módní skupiny Premium Fashion Brands.

V rychlém sledu za sebou dvě české banky vyvolaly insolvenční řízení s firmami kolem módní skupiny Premium Fashion Brands. Zdroj: Premium Fashion Brands

Banky tvrdí, že ze společností zmizel majetek, protistrana to označuje za nepravdu.
Ve firmách kolem retailového uskupení Premium Fashion Brands přibývají insolvenční návrhy.
3
Fotogalerie

Ve firmách kolem retailového uskupení Premium Fashion Brands přibývají insolvenční návrhy. Banky tvrdí, že ze společností zmizel majetek, protistrana to označuje za nepravdu.

V rychlém sledu za sebou dvě české banky vyvolaly insolvenční řízení s firmami kolem módní skupiny Premium Fashion Brands. Nejdříve Česká spořitelna poslala do insolvence firmu X-Trading. Ta provozovala obchody s italskou značkou Geox. Následně Banka Creditas dala insolvenční návrh na společnost RZN Czech. Přes ní slovenský podnikatel Marián Vrtoch a jeho partnerka Jana Jusnová drží v PFB padesát procent.

Banka Creditas v insolvenčním návrhu tvrdí, že jí RZN Czech dluží po splatnosti 86 milionů korun. Česká spořitelna má podle vlastních údajů vůči X-Trading pohledávku 94 milionů.

Banky navíc vyslovily podezření, že ještě před vyhlášením insolvence došlo k cílenému vyvedení většiny majetku z dceřiných společností Premium Fashion Brands. Na akci se měl významně podílet Tomáš Šupa, řídící partner skupiny FPD Group slovenského miliardáře Antona Siekela.

Podle bank Šupa převedení majetku prezentoval letos v červnu jako způsob vyřešení dluhů ve skupině PFB. V případě obchodů Geox mělo dojít k převodu většiny majetku na firmu GX Retail za méně než 40 procent hodnoty, aniž by kupní cena byla zaplacena, tvrdí Česká spořitelna.

„S ohledem na tyto skutečnosti se věřitel (Česká spořitelna - pozn. red.) domnívá, že vyvedení dlužníkova majetku bylo provedeno organizovanou skupinou za účelem cíleného poškození věřitelů dlužníka,“ uvedl v insolvenčním návrhu Jiří Tomola, advokát z kanceláře Dentons, která v případu Českou spořitelnu zastupuje.

Tomáš Šupa s tvrzením právníka České spořitelny nesouhlasí. „Tato ničím nepodložená tvrzení se nezakládají na pravdě. Celou záležitost jsme předali právní kanceláři,“ řekl na dotaz deníku E15. Společnost GX Retail podle něj za obchody Geox ani za zboží nic nedluží. „Naopak evidujeme několik pohledávek v celkové výši přes jeden milion eur, všechny podložené bankovními převody v období březen až květen 2018. Po získání franšízy od Geoxu jsme nakoupili veškeré zboží přímo od majitele brandu Geox Itálie,“ dodal Šupa.

Insolvenční řízení se v říjnu zhruba týden týkalo také samotné firmy Premium Fashion Brands. Společnost se poslala do insolvence sama a navrhla reorganizaci. Soudu se ale vzápětí přihlásil Marián Vrtoch s tím, že na insolvenčním návrhu chybí jeho podpis coby druhého jednatele. Soud následně insolvenční řízení zastavil.  

Premium Fashion Brands byl projekt, jehož přední tváří byl advokát Jaroslav Havel. S ním spojená firma Sport & Entertainment Holding International kontroluje v PFB poloviční podíl. Ještě než na firmy ze skupiny začaly přistávat insolvenční návrhy, dal Havel od PFB kvůli jednání svých bývalých partnerů ruce pryč. Skupina investorů v čele s Mariánem Vrtochem se podle něj chopila vedení skupiny již letos v dubnu.

„Po zastavení financování aktivit skupiny Premium Fashion Brands a převzetí jejího řízení jinou skupinou investorů jsme začali dostávat buď neúplné a v posledních třech měsících žádné relevantní informace od členů statutárních orgánů dceřiných společností, kam byl vedle Mariána Vrtocha jmenován zástupce nového investora pan Peter Javorský. Značnou část našich pohledávek za skupinou jsme již postoupili skupině Natland Group, nicméně stále čekáme na dořešení všech závazků kolem Premium Fashion Brands,“ sdělil na dotaz E15.cz Ondřej Havlík, investiční manažer Sport & Entertainment Holding International.    

Velkou část obchodů značek Geox, Hugo Boss nebo Armani, které dříve provozovala PFB, má nyní pod sebou společnost Lime Concept. Napůl jí vlastní Tomáš Šupa a Tomáš Vrtoch, bratr Mariána Vrtocha. „Skupina FPD figuruje jako jeden z věřitelů Lime Concept,“ dodal ke svému angažmá šéf FPD Šupa. Dosavadní investice skupiny Antona Siekela do obchodů byla podle Šupy do 200 milionů korun.