Barcelona potvrdila rekordní kontrakt na výrobu dresů. I nadále budou pocházet z dílny Nike

Luis Suaréz

Luis Suaréz Zdroj: reuters

Lionel Messi
Kanonýři Lionel Messi a Luis Suárez
Hráči Barcelony se radují z gólu do sítě Sevilly
Hvězdný útočník Barcelony Luis Suárez
Messiho musel uklidňovat spoluhráč z reprezentace Sergio Agüero
13
Fotogalerie

Až 155 milionů eur může získat španělský fotbalový klub díky smlouvě se společností Nike.

 

Souhlas představenstva bylo to poslední, co zbývalo. Teď vedení katalánského velkoklubu schválilo, že dresy bude pro hvězdy jako Messi, Neymar či Iniesta vyrábět i nadále americká sportovní firma Nike. Nový rekordní kontrakt má klubu ročně vynést až 155 milionů eur, v přepočtu až 4,2 miliardy korun. Fotbalisté Barcelony oblékají dresy Nike od roku 1998 a logo na dresech nezmění minimálně do roku 2023. Nový kontrakt je nejlukrativnější v historii, ještě žádný fotbalový klub neinkasoval ročně od výrobce dresů takovou sumu, jakou získá od příští sezony Barcelona. Dosavadní nejvyšší smlouvu uzavřel Manchester United, jemuž desetiletý kontrakt s Adidasem vynesl 83,5 milionů eur.

„Tento kontrakt z nás dělá číslo jedna ve sportovním průmyslu,“ uvedl viceprezident klubu Manuel Arroyo v prohlášení, které citoval oficiální web Barcelony. Arroyo dále uvedl, že toto je první krok ke stanovenému cíli. Barcelona se chce do roku 2021 stát prvním fotbalovým klubem, jehož příjmy v jednom roce přesáhnou miliardu eur.

Dosud nejvyšší částky dosáhl rival Real Madrid, jehož příjmy v loňské sezoně činily 679 milionů eur. Představenstvo klubu odsouhlasilo rovněž prodloužení spolupráce s Qatar Airways, přestože na jaře klub oznámil, že kooperace obou subjektů už nebude pokračovat. Za rok Barcelona inkasuje 35 milionů eur. Katarská společnost je prvním komerčním subjektem, jehož logo se dostalo na dresy katalánského celku.

Do roku 2010 byly dresy buď bez loga, nebo s logem UNICEF. Viceprezident Arroyo v prohlášení ale uvedl, že klub jedná s několika zájemci, jejichž logo by se mohlo od příští sezony na dresu objevit. Arroyo očekává, že kontrakt by měl ročně přinést kolem 50 milionů eur. Příjmy od výrobců dresů patří mezi nejvyšší ve sportovním byznyse.

Nejvyšší kontraktyNejvyšší kontrakty|e15

 

Dokazuje to i nedávný příklad Chelsea. Londýnský klub uzavřel smlouvu s firmou Nike až do roku 2032. Ročně za to získá 60 milionů liber (asi 67 milionů eur). Klub musel dokonce vyplatit předchozího partnera Adidas částkou 40 milionů liber. Chelsea si výrazně polepšila, podle britského deníku The Guardian od Nike získá dvakrát tolik, než kolik jí ročně platil Adidas.