Bezplatné rozbory alkoholu zachránily desítky životů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Jednoznačně smysluplná akce. Tak hodnotí ministerstvo zdravotnictví bezplatnou kontrolu lihovin v souvislosti s kauzou metanol. „Podařilo se nám zachránit několik desítek lidských životů a mnoho občanů přimět k ověření lihovin, které měli v domácnostech,“ shrnul výsledky Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Stát tento mimořádný projekt přišel na sedm a půl milionu korun.

Mimořádná akce kvůli metylalkoholové kauze proběhla loni v prosinci. Občané mohli požádat o provedení bezplatné analýzy lihovin. Zájem byl obrovský. Zdravotní ústavy analyzovaly 6983 vzorků lihovin, 88 procent z nich bylo vyhovujících.

Problém nalezly u 841 vzorků lihovin. Nadlimitní obsah metylalkoholu měla třetina z nich (252), u zbylých vzorků byl zjištěný zvýšený obsah 2-propanolu. Nadlimitní zdraví ohrožující obsah metylalkoholu mělo pět procent (42 lahví) z nevyhovujících lihovin. Pozitivní nálezy byly odhaleny především u tuzemáku, vodky a destilátů.

Výsledky kontrol občanům neprodleně sdělovaly krajské hygienické stanice (KHS). Protokoly od lihovin s nevyhovujícími výsledky v kopiích skončily u celní správy, policie a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Dosud šlo o 857 takových podnětů.

V průběhu mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví uložily orgány ochrany veřejného zdraví 225 pokut za více než 1,22 milionu korun. „Ministerstvo zdravotnictví aktuálně eviduje v souvislosti s kauzou metylalkohol 42 případů úmrtí, 124 osob bylo hospitalizováno,“ shrnula dosavadní účet největší lihové kauzy v historii mluvčí úřadu Viktorie Plívová.